DUO spoort meer wanbetalers buitenland op
Door extra bevoegdheden heeft de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in de eerste vier maanden een grote groep afgestudeerden in het buitenland opgespoord. Een derde daarvan heeft een betalingsregeling getroffen. De overheid heeft acht ton van hen ontvangen. Er zijn ook studenten die de hele achterstand in een keer hebben betaald. Zij hebben dus geen betalingsregeling.
De schatkist liep in 2012 een bedrag van 83 miljoen euro mis door 30.000 ontraceerbare oud-studenten. De afgestudeerde wanbetalers waren in het buitenland woonachtig op een onbekend adres. Om de schulden te innen stelde Bussemaker in het najaar van 2012 een actieplan op. In een brief aan de Tweede Kamer beschrijft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het effect van de aanvullende maatregelen.
DUO zet tien specialisten in om oud-studenten te traceren en te dwingen tot betaling. Daarnaast maakt de dienst gebruik van social media, een opsporingsregister en paspoortsignalering om de woonadressen van afgestudeerden met een studieschuld te achterhalen. Volgens minister Bussemaker verblijft een groot deel van de oud-studenten in België, Duitsland en Groot-Brittannië.
In het uiterste geval wordt de aanvraag voor een nieuw identiteitsbewijs in het buitenland geweigerd of wordt het paspoort ingenomen. Deze instrumenten worden ingezet bij een achterstallige betaling van meer dan 45.000 euro.
Tweederde van de opgespoorde oud-studenten heeft nog geen euro studieschuld afgelost. De weg naar de rechter is een optie als de afgestudeerden niet ingaan op de betalingsverzoeken. Volgens Bussemaker is vervolging alleen van toepassing als de opbrengsten hoger uitpakken dan de kosten.
Een woordvoerder van het ministerie zegt: “Met een deel van de opgespoorde debiteuren is op dit moment nog beperkt of geen contact geweest en deze groep wordt uiteraard nog benaderd. Met een ander deel is wel contact geweest, maar dit heeft nog niet geleid tot betaling. Bij deze personen zullen passende incasso maatregelen worden genomen. Een derde groep betreft debiteuren waarvan we een betrouwbaar adres hebben achterhaald, maar die bijvoorbeeld pas per in 2014 aflosplichtig worden. Daar hoeven we dus geen betalingsregeling te treffen.”