Belangrijke onderwijswet aangenomen door Eerste Kamer

Dinsdagavond heeft de Eerste Kamer de wet Kwaliteit in Verscheidenheid (KIV) aangenomen. In de wet staan studiekeuze, de hoogte van instellingstarieven voor schakeljaren en de invoering van de Associate Degree centraal. De twee landelijke studentenbelangenverenigingen zijn opgetogen.

“Wij zijn verheugd dat de wet nu in werking kan treden, de kwaliteit van het Hoger Onderwijs kan door middel van deze wet verbeterd en gewaarborgd worden”, zegt Ruud Nauts, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg. De LSVb is blij dat het nu duidelijk is hoeveel een schakelprogramma kost. Voorheen konden universiteiten en hogescholen dit tarief zelf bepalen. Jorien Janssen, voorzitter van Landelijke Studenten Vakbond (LSVb): “Studenten weten nu waar ze aan toe zijn. Een schakelprogramma mag maximaal anderhalf keer het wettelijk collegegeld kosten, dit voorkomt een wildgroei aan bedragen.”

Het vervroegen van de aanmeldingsdatum naar 1 mei en het verbeteren van de studiekeuzefaciliteiten zorgen voor een weloverwogen studiekeuze. De belangenverenigingen reageren positief. “Matching, het verminderen van uitval en het geven van heldere voorlichting zijn allemaal zeer wenselijk voor aankomend studenten”, aldus Ruud Nauts. LSVb-voorzitter Jorien Janssen: “Eerlijke voorlichting en voorbereidende gesprekken geven scholieren een completer beeld van een opleiding. Hierdoor kiezen ze bewuster hun studie.”

Kritiekpunten
Dat een in Nederland behaalde universitaire bachelor niet als startkwalificatie op de arbeidsmarkt wordt gezien, is voor ISO een kritiekpunt. Ook over de inrichting van het differentiatie-experiment is het ISO niet te spreken. Voor excellente opleidingen mag nu tot 8.855 euro collegegeld worden gevraagd.  De LSVb deelt dit punt: “Hierdoor zijn deze opleidingen alleen nog toegankelijk voor de elite”, aldus Jansen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.