Blommaert over publicatiedruk

“Wetenschappelijke tijdschriften staan vol met werk dat het lezen niet waard is. Het herhaalt wat al geweten is, voegt niets toe aan de ontwikkeling van een vakgebied, en bestaat enkel omwille van de dwang om te publiceren in het licht van loopbaanontwikkeling.”

Dat schrijft Jan Blommaert, hoogleraar (taalkundige antropologie) bij de faculteit Geesteswetenschappen, op zijn weblog. Blommaert reageert hiermee op klachten van Vlaamse onderzoekers over publicatiedruk. “De tijdschriften staan vol met werk dat eigenlijk niet had hoeven te verschijnen, want de academici die het hebben geschreven hebben nauwelijks de tijd gehad om ernstig onderzoek te doen.”

“Een van de diepere problemen van het academisch publiceren is dat de A-publicaties nagenoeg uitsluitend slaan op commercieel geproduceerde tijdschriften. Deze zijn in handen van een klein aantal grote internationale uitgeverijen die van academisch publiceren een miljardenbusiness hebben gemaakt. Academici tekenen met die bedrijven de meest obscene en hallucinante auteurscontracten.”

Onderzoek is traag en onvoorspelbaar, en in zoverre het nieuwe horizonten exploreert kan het ook mislukken, meent de hoogleraar. Het is dan ook onzin om onderzoek te koppelen aan jaarlijkse afrekeningen.Hij pleit voor kwaliteit. “Tegenover die onderzoekstijd moeten verwachtingen staan inzake onderzoek, en dus niet enkel inzake publicaties.

Blommaert was vanmiddag niet bereikbaar voor een reactie. Lees de gehele blog hier.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.