Een eigen bar, wie wil dat nou niet?

Univers gaat met regelmaat op bezoek in een Tilburgs studentenhuis. Dit keer zijn we in de Nijverstraat  op nummer 78.

De studenten van het Adat-dispuutshuis (Olof) aan de Nijverstraat zitten met het mooie weer in de tuin. Het huis staat in het teken van gezelligheid. Studeren gebeurt op de universiteit, met tijdens korte pauzes koffie op de brug (van de universiteitsbieb). De kamers worden enkel gebruikt om te slapen.

Vanavond verwachten de dispuutsleden kamerbezichtigers. De studenten maken gebruik van een doorschuifsysteem. De nieuwkomer slaapt in de studentenkamer naast de voordeur, waar het ’s nachts met de in- en uitloop het meest rumoerig is. Een voordeel is dat iedere bewonder in deze kamer heeft geslapen. Wat volgens Frits Wegelin, student Bedrijfseconomie, herkenbare verhalen oplevert. De huisoudsten wonen op de oude zolder. “Andere bewoners worden hier hardhandig verwijderd”, vertelt Louis Sommen, UvT-student Bedrijfseconomie lachend.

“Je kunt hier een kamer aangeboden krijgen, maar op een gegeven moment moet je het huis uit”, vertelt Tim Bausch. Om de instroom van nieuwe studenten te garanderen mogen studenten hier maximaal zes, zeven jaar wonen. De meeste mensen verlaten het huis na 4,5 jaar.

Feest
Elke vijf jaar pakt elk Olof-dispuut uit met het Lustrum, zo ook Adat. Tijdens het laatste gala in deze feestweek werd kasteel Blauwhuis in België bezet met 200 feestende studenten. “Daarnaast is er ook een groot huisfeest waarbij ook kamers worden leeggehaald”, vertelt Frits. “Mensen die toen lid waren vinden het mooi om daarover te vertellen tegen de gasten die er niet bij waren.” Bezoekers drinken gratis tijdens dit grootse huisfeest.
De studenten hebben in de zomer ook niet stilgezeten. Er werd een buurtfeest georganiseerd en enkele leden zijn samen naar Riga afgereisd. Eerder reisden de dispuutsleden af naar Krakau en Boedapest.

Op de begane grond bevindt zich de plek waar veel studenten van watertanden: een eigen bar, waar Heineken elke week komt leveren. Wat gelijk opvalt zijn twee biervaten in de rechterhoek van de bar. Het eerste genuttigde vat stamt uit april 1993. In 2008 bereikte het dispuut een mijlpaal: het 1.000e vat werd opgedronken!

Gezelligheid met mate
De gezelligheid liep enkele jaren geleden uit de hand. “Toen ik hier kwam stond er in de zomer een opgeblazen zwembadje”, vertelt Tim Bausch, UvT-student International Business Administration. “Onze voorgangers waren luidruchtig. Tot vier uur ’s nachts werden hier vaak feestjes gehouden. We proberen ons vooral stil te houden. Zo zetten we rond tien, elf uur ’s avonds de muziek zachter.”

Overlast
Tegenwoordig lichten de Adat-leden de buren in wanneer er een feestje is. Volgens een anonieme buurtbewoner is het huis sinds een jaar pas echt rustiger geworden. “De dispuutsavonden waren de grootste ergernis. De muziek was straten verder te horen. Het geluid bleef vaak tussen de huizen hangen. Deze grote feesten liepen vaak volledig uit de hand.”

Volgens de omwonende had het veel weg van een supportershonk van voetbalsupporters. “De laatste jaren zijn we, de omwonenden, contact met Adat gaan zoeken. Daar werd goed op gereageerd; ze begrepen onze klachten wel. Onder druk hebben de studenten maatregelen getroffen. Ze hebben de bar geïsoleerd waardoor bonkende geluiden van de muziek niet meer naar buiten komen.”

Hier waren wel meerdere verzoeken en brieven voor nodig aan de studenten, de wethouder, de politie en handhaving. De buurtbewoner vraagt zich af of zo’n studentenhuis wel in een woonwijk thuishoort. “Het probleem is dat er iedere keer een nieuwe lichting studenten komt en dan kunnen we weer beginnen met uitleggen. Toch ben ik blij met wat we tot nu toe bereikt hebben. Het contact met de huisoudste loopt op zich goed, maar we zijn op onze hoede.”

[slideshow id=112]

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.