‘Lesgeven te vaak gezien als straf’
Nederlandse professoren staren zich blind op publicaties. Daar zijn ze echter niet voor aangesteld. Ze zouden meer eer moeten ontlenen aan het lesgeven. Nu geldt het geven van eerstejaarscolleges nog te vaak als straf, voor beginnend docenten of minder succesvolle wetenschappers, in plaats van als de grootste eer denkbaar. Dat betoogt Barbara Oomen, Dean van het University College Roosevelt in de papieren editie van het NRC.
“Elders is dat anders. In Amerika kiezen topwetenschappers bewust voor de intensieve studentencontacten die komen met het leven op de piepkleine, lommerrijke colleges. Oxford, in Engeland, bestaat uit hechte gemeenschappen georganiseerd in 38 colleges van elk een paar honderd studenten, met de een-op-een tutorial als belangrijkste onderwijsvorm. Kom daar maar eens om bij Nederlandse universiteiten. Instituten die geregeerd worden door de H-index en de achterliggende publicatiedruk. Om maar niet te spreken van de valse assumptie dat honderden studenten in een collegezaal kostenefficiënt is.”
“Universiteiten zouden, veel meer dan nu, de onderwijskwaliteit bovenaan de lijst met functievereisten voor een hoogleraar moeten zetten. Bij promoties zou niet enkel het onderzoek moeten tellen. Universiteiten moeten hun allerbeste mensen stimuleren om juist de eerstejaarscolleges op zich te nemen.”
Het University College Roosevelt is het internationale University College van de Universiteit Utrecht in Middelburg.