Weinig aandacht onderwijs in troonrede
Vooruitgang of achteruitgang voor het onderwijs in het komende begrotingsjaar? Daar besteedde de nieuwe koning, Willem-Alexander, in de troonrede maar weinig aandacht aan. De nadruk lag vooral op de huidige economische situatie en op de omslag van klassieke verzorgingsstaat naar een participatiestaat.
Tijdens de presentatie van de begroting wist minister Dijsselbloem wel te melden dat ze het ‘onderwijs willen ontzien’. Er is ruimte gelaten voor investeringen. De koning zei in de troonrede onder andere dat meer ‘banen en stageplaatsen voor jongeren’ komen en dat er meer aandacht komt ‘voor het bestrijden van jeugdwerkloosheid’.
De plannen voor het onderwijs zullen vooral blijken uit het op 2 september gemaakte Nationale Onderwijsakkoord. Vanmiddag, na de troonrede, maakte het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekend wat er in het akkoord stond.
Zoals al eerder gemeld komen er 3000 banen bij voor jonge leraren en de werkdruk wordt inderdaad minder. De aanmeldingstermijn voor studies wordt vervroegd naar 1 mei. Zo hebben hogescholen en universiteiten meer tijd om de aankomende studenten beter in te lichten over de gekozen studie.
Een ander belangrijk punt is het sociale leenstelsel. Als het parlement daar mee instemt zal dat vanaf het volgende studiejaar ingaan. Deze maatregel moet 800 miljoen euro opleveren, die wordt geïnvesteerd in het onderwijs.