Onderwijspartijen reageren op Rijksbegroting
Heldere taal van de studentenorganisaties ISO en LSVb: de Rijksbegroting is voor studenten geen knip voor de neus waard. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) noemt de begroting ‘drie keer niks voor studenten’. Het ISO (Interstedelijk Studentenoverleg) is ‘niet te spreken over de investeringsplannen van de regering’. De VSNU (Vereniging Nederlandse Universiteiten) constateert dat er ‘per saldo geen extra investeringen in wetenschappelijk onderwijs en onderzoek worden gedaan’.
“Het ISO is niet te spreken over de investeringsplannen van de regering. Onderwijs moet kwalitatief goed zijn, toegankelijk en worden gegeven door een goede docent. De regering moet hiervoor de verantwoordelijkheid nemen en deze niet afschuiven op de student”, aldus ISO-voorzitter Ruud Nauts.
Wat er aan de rijksbegroting mankeert? “Investeringen in het hoger onderwijs blijven wederom uit, de afschaffing van de basisbeurs en ov-studentenkaart wordt doorgezet en onduidelijkheid over de huurprijs voor studentenkamers blijft bestaan”, zo leest een persbericht van de LSVb. Door de maatregelen wordt het onderwijs ook volgens de LSVb ontoegankelijk en ‘dat is geen weg uit de crisis’. Jorien Janssen, voorzitter van de LSVb, zegt: “Studenten gaan met dit kabinet een zeer onzekere toekomst tegemoet.”
“Wanneer wij al deze bezuinigen bij elkaar optellen is het haast uitgesloten dat dit niet ten koste gaat van de kwaliteit van het primaire onderwijsproces”, aldus Nauts van het ISO.
Karl Dittrich, voorzitter van de VSNU, zegt: “Wij constateren dat er per saldo geen extra investeringen in wetenschappelijk onderwijs en onderzoek worden gedaan. Ondanks dit gegeven blijven universiteiten zich inzetten voor het verbeteren van het studiesucces, profilering en de internationale concurrentiepositie. De VSNU steunt het gesloten Onderwijsakkoord dat een deel van de pijnlijke maatregelen uit het kabinetsbeleid compenseert.”