Wijziging collegegeld schakeljaar

Het invoeren van de wet ‘Kwaliteit in verscheidenheid’ heeft onder andere gevolgen voor de collegegeldtarieven van premasterstudenten. De wet bepaalt de hoogte van deze tarieven aan de hand van het aantal ECTS dat een student moet inhalen in een schakeljaar. De wijzigingen voor de UvT werden, vooruitlopend op de universiteitsraad van volgende week, besproken in de Commissie Financiën en Infrastructuur (CFI). Er werd, met onthouding van Fractie SAM, positief over de wijzigingen gestemd. In de universiteitsraad van volgende week wordt er een definitief advies gegeven aan het College van Bestuur.

Alle studenten in een schakeljaar – studenten die een bachelordiploma hebben behaald dat niet naadloos aansluit op een mastertrack en daarom extra vakken moeten volgen om deze achterstand in te halen – betalen sinds 1 september een vergoeding in plaats van collegegeld. Dit jaar kunnen studenten deze vergoeding gespreid betalen, omdat het ‘terugdraaien van gespreide betalingen met terugwerkende kracht te arbeidsintensief was’ en omdat deze optie nu al eenmaal aangeboden was. De wetgeving bezorgt de UvT kopzorgen omdat deze vlak voor het nieuwe academische jaar ingevoerd is. Minister Bussemaker geeft universiteiten daarom tot 1 november de tijd om deze achterstand goed te maken. Tijdens het CFI was er onduidelijkheid over de mogelijkheid tot gespreid betalen. Folkert Kootstra (afdelingshoofd Planning & Control) gaf namens het College aan dat dit wel degelijk mogelijk was, maar wel tegen de gebruikelijke administratiekosten van 24, – euro.

De wet stelt de maximale hoogte van deze vergoeding voor schakelstudenten vast: anderhalf keer het wettelijk vastgestelde collegegeld (ca. 2750, – euro), indien het schakeljaar uit maximaal 60 studiepunten bestaat. De wet werd deze zomer positief onthaald door de belangenorganisaties in het hoger onderwijs. De voorzitter van de LSVb, Jorien Janssen, zei destijds: ”Studenten weten nu waar ze aan toe zijn. Een schakelprogramma mag maximaal anderhalf keer het wettelijk collegegeld kosten, dit voorkomt een wildgroei aan bedragen.” Het mes snijdt aan twee kanten, want anderzijds ontvingen universiteiten geen geld voor premasterstudenten. De nieuwe wetgeving moet dit oplossen.

De UvT wil dit jaar studenten niet verassen met onverwacht hoge tarieven. Ze hanteert daarom in dit collegejaar een maximum bedrag van 1835, – euro. De tarieven voor het studiejaar 2014/2015 worden in januari volgend jaar vastgesteld.

Ambitieuze studenten die extra vakken willen volgen boven op hun schakeljaar moeten zich naast het schakeljaar inschrijven als reguliere bachelorstudent. Ze betalen hier het instellingstarief voor, dat op kan lopen tot 12500, – euro voor sommige studies. Tijdens het CFI legde Folkert Kootstra dat als volgt uit namens het College van Bestuur: “Schakelstudenten kunnen zoveel mogelijk bachelorvakken volgen na het toetreden tot de masteropleiding”. Studenten kunnen zodra ze toegelaten zijn op de masteropleiding kosteloos alle vakken gaan volgen.

Mocht een premasterstudent het schakeljaar niet in één jaar afronden, dan zorgen behaalde vakken niet voor een vermindering van het tarief: de volle mep moet betaald worden ondanks dat de hoogte van de vergoeding aan het aantal benodigde ECTS verbonden is.

Op Fractie SAM na stemden alle fracties positief in met de wijzigingen. Fractie SAM onthield zich van stemming. Eline Balvert, fractievoorzitter van SAM laat weten: “We kunnen ons in principe wel vinden in de plannen voor 2013/2014, maar er zitten wat haken en ogen aan. We hebben wat vragen gesteld en die antwoorden moeten we eerst met onze fractie overleggen. We vinden het belangrijk dat een stuk dat zo ingrijpend is voor studenten eerst intern goed wordt afgestemd.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.