Minder aanmeldingen TiU
Dit studiejaar zijn minder studenten met een studie aan TiU begonnen. Het aantal studenten daalde met bijna twee procent, tegen de landelijke trend in. Landelijk gezien begonnen juist fors meer studenten met een nieuwe studie, een stijging die veroorzaakt wordt door het verdwijnen van de basisbeurs in 2015. Studenten moeten dan zelf voor hun studie gaan betalen.
Veel geslaagde middelbare scholieren zijn daarom nu met hun studie gestart, terwijl ze in het verleden bijvoorbeeld eerst een jaar gingen reizen of werken. TiU lijkt niet mee te profiteren van deze ontwikkeling. De universiteit wijt dit aan de krimpende markt in de regio. Er zijn meer havo-scholieren en minder vwo-scholieren.
1815 studenten (vooraanmeldingen) zijn in september met hun studie in Tilburg gestart. In 2012/2013 waren dat er 1850. Stabiele getallen dus, maar in Amsterdam groeide het aantal eerstejaars studenten bijvoorbeeld met 15 procent, in Rotterdam met 17 procent en in Leiden met 20 procent. Alleen Tilburg en Maastricht zagen het aantal studenten dalen.
De daling komt onder andere op conto van de Rechtenfaculteit. Daar zijn dit jaar 311 bachelorstudenten gestart, een jaar eerder waren dat er nog 429. De animo voor een studie bij de Faculteit Sociale Wetenschappen daalde licht, van 449 in 2012/2013 naar 436 in 2013/2014. Hierbij moet wel de kanttekening geplaatst worden dat de faculteit twee jaar geleden al te kampen had met een forse instroomdaling.
De enige Tilburgse faculteit waar meer studenten zich voor hebben aangemeld is Theologie. In 2012/2013 startten slechts zeven studenten met een dergelijke studie, nu zijn dat er 19.
Bij Economie blijft het studentenaantal nagenoeg gelijk (882 eerstejaars bachelorstudenten versus 898), bij FGW is sprake van een lichte daling (198 versus 210).
Premaster
Ook bij premaster-studenten daalde de instroom, bij Economie zelfs met eenderde. In totaal begonnen bijna 600 studenten in september aan een premaster, een jaar eerder waren dat er nog ruim zevenhonderd. Ook hier deed theologie het het beste met een lichte stijging. Bij rechten en bij geesteswetenschappen bleef alles nagenoeg stabiel, bij sociale wetenschappen daalde het van 169 naar 133.
Universiteitswoordvoerder Walther Verhoeven verklaart de daling door een krimpende markt. “Alle universiteiten werven de meeste studenten in hun eigen regio. Onze thuismarkt is Zeeland, Brabant en Limburg. In deze regio worden relatief minder VWO-diploma’s gehaald dan gemiddeld in Nederland. Daarnaast stromen scholieren in onze regio na hun VWO minder vaak direct door naar het hoger onderwijs dan gemiddeld in Nederland en gaan er relatief meer (eerst) naar het HBO in plaats van naar de universiteit. Daarnaast profiteren we minder dan andere universiteiten van de stijging van het aantal studenten van allochtone afkomst, omdat die veel minder vaak uit Zuid-Nederland komen.”
Ook groeien de technische universiteiten, onder meer omdat de werkloosheidcijfers in de technische sector lager zijn. Bij de Technische Universiteit Delft steeg het aantal eerstejaars met 15 procent, in Eindhoven met 12 procent. Verhoeven: “De campagnes om scholieren te bewegen exact te kiezen, slaan aan. Meer scholieren kiezen voor de exacte profielen (NT/NG) dan voorheen en exacte studierichtingen trekken meer studenten, zoals ook blijkt uit de groei van de technische universiteiten. Dat gaat ten koste van de belangstelling voor alfa- en gammastudies die Tilburg University aanbiedt.”