Econasium: statistiek voor scholieren

De universiteit trekt 140.000 euro uit om VWO-scholieren de basisbeginselen van wetenschappelijk onderzoek bij te brengen. Dit programma van TiSEM, Econasium gedoopt, moet zorgen voor een ‘kwalitatief goede instroom’ van nieuwe studenten. “Geen overbodige luxe”, stelde rector magnificus Philip Eijlander tijdens de laatste universiteitsraad.

De economische faculteit investeert zelf 80.000 euro in het project, de overige 60.000 euro komt uit het fondsbeleidsinitiatieven (FBI). Deze subsidie-aanvraag werd vandaag unaniem gehonoreerd door de Universiteitsraad.

In het Econasium programma gaan bovenbouwers van het VWO een aangepaste cursus econometrie en statistiek volgen, volgen ze een serie colleges ‘economisch onderzoek’ en schrijven ze hun profielwerkstuk met ondersteuning van de economische faculteit.

Het plan moet zorgen voor een ‘kwalitatief goede instroom’ van nieuwe studenten. “Gelet op de ontwikkelingen in de instroom, geen overbodig luxe”, zei rector magnificus Philip Eijlander tijdens de universiteitsraad. Ondanks de landelijke stijging in het aantal studenten, daalde het aantal UvT-studenten dit jaar met bijna twee procent.

Het extra vakkenpakket voor Vwo-studenten staat niet open voor elke scholier: alleen het neusje van de zalm wordt geselecteerd. “Maar slechts voor hen die, gegeven hun prestaties op het VWO, de grootste kans van slagen hebben als zij aan TiSEM komen studeren.” De faculteit wil “deze leerlingen beter voorbereiden op een universitaire loopbaan door hen de basisbeginselen van ‘wetenschappelijk onderzoek’ bij te brengen.”

Ondanks de unanieme stemming, hadden de verschillende fracties toch vragen voor het College van Bestuur. Studentenfractie SAM zette vraagtekens bij de keuze van de vakken: is statistiek niet afschrikwekkend en onrepresentatief voor het vakkenpakket bij TiSEM? Eijlander reageerde: “Statistiek is een belangrijke voorspeller van succes voor economische studenten. Daarnaast kan statistiek ook op een leuke wijze gegeven worden.”

De werknemersfractie Onafhankelijken stelde vragen over de kosten. Volgens de plannen moet het econasium in 2017 ‘economisch rendabel’ zijn. Eijlander deed geen concrete voorspellingen over de opbrengsten van het Econanisum, maar gaf wel aan dat ‘vijf jaar FBI genoeg moet zijn om zichzelf te kunnen bedruipen’. In het projectvoorstel staat dat na een pilot aan het Tilburgse St. Odulphuslyceum het Econasium verder uitgerold kan worden naar andere scholen in de regio en later naar scholen buiten Noord-Brabant: dit helpt met de bekostiging. “Oog voor uitbreiding”, aldus Eijlander.

Het plan ontstond in maart 2011 onder de noemer ‘Wetenschappers in de Klas’. De subsidie vanuit het FBI kon toen niet toegekend worden: het initiatief bleek toen nog niet voldoende concreet. Na nader onderzoek op onder andere financieel gebied en de praktische uitvoerbaarheid, is het plan nu wel voldoende duidelijk en het heeft het eerdere voorstel plaats gemaakt voor het Econasium.

Het Econasium kwam eerder voorbij in de commissie Onderwijs & Onderzoek.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.