Contacturen heikel punt in het hoger onderwijs
Uit het rapport van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) van september jongstleden blijkt dat contacturen een heikel punt zijn in het hoger onderwijs. In dit onderzoek zijn de effecten van prestatieafspraken in het hoger onderwijs op de student onderzocht.
Het ministerie heeft de verplichting opgelegd om minimaal twaalf contacturen per week aan te bieden tijdens het eerste studiejaar van de bachelor. De gedachte hierachter is het verhogen van de onderwijskwaliteit en het verhogen van het studierendement door middel van onderwijsintensivering. Dit strikte criterium wordt losgelaten in de daaropvolgende studiejaren. Dan komt het meer aan op de eigen verantwoordelijkheid van de student.
Instellingen kunnen er voor kiezen om het aantal contacturen omhoog te brengen om zo het onderwijs te intensiveren, maar alternatieve wijzen zijn ook toegestaan, zolang deze duidelijk en meetbaar zijn.
De definitie van een contactuur blijft vaag. Er moet namelijk ook rekening worden gehouden met de grootte van de groepen studenten en de wijze van lesgeven. Bij een aantal instellingen worden bijvoorbeeld projectweken ingesteld waar veel meer uren voor worden ingeroosterd dan dat er daadwerkelijk contact is tussen studenten en docenten. Het is dan ook de vraag of deze indicator werkelijk een mate van onderwijsintensiteit aantoont.