Reorganisatie bij LIS
Library and IT Services (LIS) gaat weer reorganiseren. In 2015 moet het personeelsbestand met 12,6 fte’s gereduceerd worden, een besparing van bijna 8,5 ton. Het is de tweede reorganisatie in vijf jaar tijd.
De bezuiniging is noodzakelijk omdat LIS de meerjarenbegroting anders niet rond krijgt. De dienst gaat als gevolg van de ontslagen het aanbod van haar diensten versoberen: minder maatwerk, meer generieke dienstverlening. Het managementteam van LIS schrijft: “Dit is geen inhoudelijk gedreven keuze die steunt op consultaties met faculteiten of de wensen van afnemers, maar een maatregel om te besparen door de dienstverlening terug te brengen tot de basis.”
De dienstraad van LIS – medezeggenschap op dienstniveau – is kritisch over het plan, maar ziet geen andere oplossing dan een reorganisatie: “Wat winnen we ermee om negatief te adviseren? Alleen tijd, wat alleen maar meer geld kost,” zegt Thijs Kinkhorst, secretaris van de dienstraad.
Gevolgen dienstverlening
LIS levert niet langer maatwerk door de bezuinigingen. Volgens de dienstraad ‘staat dit haaks op de voornemens in het concept Strategisch Plan’. De dienstraad vreest dat de ondersteuning van innovatieve ICT-toepassingen zoals videocolleges in het geding komen.
In een brief aan de dienstraad reageert het College van Bestuur. Volgens het CvB zijn innovaties met videocolleges niet afhankelijk van maatwerk, maar van projectmatige financiering.
Kinkhorst zegt: “Elk ontslag heeft gevolg. Vanuit LIS bezien moeten er keuzes gemaakt worden.” Een van die keuzes is bezuinigen op de helpdesk. Dat zou geen probleem zijn vanwege de toegenomen kwaliteit van de hardware en software. De dienstraad noemt het ‘erg optimistisch’. “Men moet zich realiseren dat nog verder bezuinigingen op deze functies wel degelijk tot verschraling van de dienstverlening zal leiden.”
Teruglopende inkomsten
LIS verkeert in financieel zwaar weer. Inkomsten uit SURF, het Nereus consortium en de verkoop en hosting van door de dienst zelfontwikkelde systemen loopt terug. Daarnaast stijgen de loonlasten. LIS kan alleen maar bezuinigen op personeelskosten, aangezien budgetten voor hardware en informatiedragers (boeken, tijdschriften en databases) van bovenaf worden opgelegd.
De reorganisatie gaat zoveel mogelijk via natuurlijk verloop, maar waar nodig zullen ontslagen vallen. Mochten de bijkomende kosten te veel worden voor de dienst, dan kan LIS aanspraak maken op het centrale reorganisatiefonds. In lijn met de CAO probeert de dienst ontslagen medewerkers naar een nieuwe baan te begeleiden. “LIS zal alles in werk stellen om een eenzijdige beëindiging van arbeidsrelaties te voorkomen door middel van gericht herplaatsingsbeleid”, zo schrijft het management team van LIS.
De reorganisatie heeft overigens niets te maken met de inhoud van het strategisch plan, waarin mogelijk nieuwe (bezuinigings)plannen voor LIS staan.
Het management van LIS en het management van TiU kon voor de deadline niet reageren.