TLS wil af van decentrale selectie
Tilburg Law School (TLS) wil af van decentrale selectie voor de opleidingen Rechtsgeleerdheid, Fiscaal Recht en Global Law. “De numerus fixus had door alle omstandigheden niet het effect wat we beoogden”, zegt vice-decaan onderwijs Stavros Zouridis van TLS. Het aantal aanmeldingen bij de faculteit daalde ten opzichte van vorig jaar met ruim twee procent. De opleiding zit dit jaar niet vol en de faculteit heeft daardoor geen selectie kunnen maken. “Decentrale selectie is een te verfijnd instrument gebleken, met een te groot risico van (onbedoelde) afschrikkende werking op kandidaten.”
Via centrale en decentrale selectieprocedures waren in totaal 400 beschikbare plaatsen te vergeven. 320 daarvan (tachtig procent) worden vergeven via decentrale selectie. De overige plaatsen werden centraal verloot.
Er viel alleen weinig te selecteren: op de decentrale selectie kwamen 247 kandidaten af, terwijl er 320 plaatsen te vergeven waren. Daarnaast trokken 44 van de geselecteerden zich na selectie alsnog terug. Met de kandidaten van de centrale selectie erbij opgeteld, verwelkomde de rechtenfaculteit dit jaar 294 eerstejaars, ruim honderd minder dan dat er kunnen instromen.
Het bestuur van TLS staat achter de brief van decanen van alle rechtenfaculteiten. In de brief wordt het algemeen bestuur van de VSNU opgeroepen af te zien van een landelijke fixus bij rechtenopleidingen. Dit wordt begin november besproken.
Tilburg Law School hoopte met de decentrale selectie het studierendement en de kwaliteit van de opleiding te vergroten. De decentrale selectie op TLS voor dit collegejaar was onderdeel van een landelijk overeengekomen numerus fixus voor bacheloropleidingen Rechtsgeleerdheid, een zogenaamde instellingsfixus voor alle rechtenopleidingen van Nederland.
Het faculteitsbestuur heeft nog geen harde verklaringen voor de teruggelopen instroom. Volgens het bestuur kan een decentrale selectie een ‘afschrikeffect’ op potentiële kandidaten hebben. Studenten kunnen daarnaast op safe spelen, en opleidingen met een selectieprocedure helemaal vermijden. Het faculteitsbestuur wijst daarnaast op de universiteitsbrede daling van aanmeldingen: ten opzichte van vorig jaar daalde het aantal aanmeldingen voor de gehele universiteit met bijna twee procent.
DUO moet het bezuren: “Het proces ligt voor een groot deel bij DUO, waarbij met name communicatie en planning grote zorgpunten zijn.” Zo kregen kandidaten die zich na de deadline voor centrale selectie (15 mei) hebben aangemeld een brief van DUO waarin stond dat ze afgewezen waren. Onduidelijk, volgens het faculteitsbestuur: de kandidaten waren alleen afgewezen voor de eerste loting. Naplaatsing was dan nog steeds een optie, die DUO niet duidelijk maakte aan aspirant-studenten.
Studiekeuzeactiviteit
De rechtenfaculteit wil in plaats van decentrale selectie ‘matchingsactiviteiten’ organiseren, in lijn met onderwijswet ‘Kwaliteit in Verscheidenheid’. De matchingactiviteit moet aspirantstudenten een bewustere studiekeuze laten maken.
Het afschaffen van de numerus fixus hangt af van wat andere rechtenfaculteiten in het land doen. Het faculteitsbestuur schrijft dan ook: “Wanneer een aantal universiteiten zou aangeven de numerus fixus te willen beëindigen, geven de ervaringen van TLS in het afgelopen jaar naar de mening van het Faculteitsbestuur van TLS aanleiding om daarin mee te gaan.”
Mocht de numerus fixus voor de opleidingen Rechtsgeleerdheid, Fiscaal Recht en Global Law blijven, dan wil het faculteitsbestuur alsnog af van decentrale selectie en wil dan een studiekeuzeactiviteit aanbieden. Een betere studiekeuze en zelfselectie moeten volgens de faculteit zorgen voor een hogere kwaliteit en studierendement. Het faculteitsbestuur schrijft dat een ‘capaciteitentest’ tijdens de studiekeuzeactiviteit dan alsnog tot de mogelijkheden behoort. Zouridis licht toe: “Het voordeel van de test is dat het een meetinstrument is. Als de test een aantal jaren wordt afgenomen, weet je de voorspellende waarde ervan.” Studenten kunnen dan gestimuleerd worden ‘harder te gaan hollen’, aldus Zouridis.
De opleidingscommissie van TLS adviseerde 19 september positief over dit voorstel. Afgelopen maandag adviseerde de faculteitsraad van TLS ook positief. Voordat de matchingsactiviteit in werking gezet kan worden, moet de decentrale selectie teruggetrokken worden bij DUO. De Universiteitsraad moet daar haar advies over uitbrengen op 1 november.