Student kwetsbaar op woningmarkt
De particuliere kamermarkt maakt misbruik van de kwetsbare positie van studenten. Dit blijkt uit een onderzoek van het LSVb dat werd afgenomen onder 700 studenten.
Zo heeft 6% van de kamerbewoners geen huurcontract en mag 3% zich niet inschrijven bij de gemeente, met als gevolg dat studenten ondanks hun hoge kosten geen uitwonende beurs krijgen. Volgens LSVb voorzitter Jorien Janssen durven studenten niet zomaar naar de rechter te stappen. ‘’De huisbaas heeft voor jou zo tien anderen.’’
De grootste groep studenten, zo’n 42 procent, woont in onzelfstandige huurwoningen met gedeelde voorzieningen. Studentencomplexen met zelfstandige woningen zijn goed voor 10 procent van het totaal. Studenten die in huurwoningen wonen die niet speciaal voor de student bedoeld is, vertegenwoordigen 27 procent. De rest woont anti-kraak of bij een hospita.
Door de aanhoudende kamernood nemen veel studenten genoegen met minder. De meest voorkomende klachten zijn een te hoge prijs voor de kamer, een te kleine ruimte, slechte locatie en slecht onderhoud aan de betreffende woning. Nood breekt wet, zo lijkt het. LSVb acht het aanpakken van huisjesmelkers en huisbazen die zich niet aan de regels houden dan ook noodzakelijk.