Toekomstige reorganisatie TiU niet uitgesloten

Het universiteitsbestuur heeft overwogen om faculteiten van TiU te laten fuseren. De kosten van het samenvoegingsproces wegen echter niet op tegen de baten. Dat zei het CvB tijdens de vergadering van de commissie Dagelijks Bestuur van de Universiteitsraad. Het CvB gaf ook aan dat ze een toekomstige reorganisatie niet uitsluit.

In een lange DB-vergadering spraken de fracties met het universiteitsbestuur over het Strategisch Plan. Zo waren er veel vragen over het begrip Social Innovation. In het plan spreekt het universiteitsbestuur over samenwerking, netwerken en grensoverschrijdend leren als sleutelbegrippen van Social Innovation. De fracties vonden deze uitleg niet helder genoeg. Wat bedoelt het CvB nu concreet met Social Innovation en waarom is dat onderscheidend?

Fractie Front: “We hebben begrepen dat nog niet alle faculteiten in hun Strategisch Plan een link naar Social Innovation hebben gelegd. Hoe gaat het CvB bevorderen dat er een breed draagvlak komt voor SI?’

Ook worden volgens fractie Onafhankelijken in het plan veel zaken genoemd die reeds lopen, zoals BKO en Research Based Learning. “Het is wel nieuw om al die zaken te bundelen onder de noemer A Learning Society, maar hoe gaat het CvB hier draagvlak voor creëren bij het wetenschappelijk personeel?”

Fractie Abvakabo: “Er zijn verschillende initiatieven voor onderwijsvernieuwing, bijvoorbeeld via Mooc’s en webinars. Maar het gaat daarbij niet om iets waarmee we ons echt kunnen onderscheiden als TiU.”

Fractie SAM had vragen bij de doelstelling om meer vrouwen in hogere functies te krijgen. “Wegen deze targets zwaarder dan de kwaliteit?”

In het strategisch plan heeft het CvB de doelstellingen verwoord in Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s). De Uraadscommissie had verschillende vragen bij deze indicatoren. Hoe zijn de universiteitsbestuurders tot bepaalde doelstellingen gekomen en volgen er sancties als de doelen niet gehaald worden? Verder misten de fracties prioritering bij de KPI’s.

In een eerdere vertrouwelijke versie van het concept strategisch plan sprak het CvB nog over een reorganisatie. Op verzoek van de fracties werd de toon gematigd. In de uiteindelijke versie is het woord ‘reorganisatie’ verdwenen en wordt er meer aandacht geschonken aan duurzame inzetbaarheid en mobiliteit van personeel. Fractie Onafhankelijken wil weten ‘of het r-woord ook uit de hoofden van het College is verdwenen’. Ook fractie Abvakabo had verschillende vragen over het plan van het CvB om met een slankere arbeidsorganisatie te gaan werken. Marinus Verhagen: “We zijn niet per definitie tegen een reorganisatie, maar dat plan moet dan wel goed onderbouwd worden. De bewijslast ligt bij het College. Bovendien, als er gereorganiseerd gaat worden, wat gaat dat dan opleveren?”

Antwoord CvB

Het CvB gaf aan dat, hoewel het woord ‘reorganisatie’ uit het plan is verdwenen, ze zo’n operatie niet uitsluiten: “Het is nu nog niet duidelijk wat de bezuiniging zal opleveren. Dat wordt aan de hand van verschillende varianten uitgewerkt. We gaan dat volgend jaar onderzoeken, maar er zijn activiteiten die nu op centraal niveau en op facultair niveau plaatsvinden en waarbij we kunnen samenvoegen. Een reorganisatie kan het gevolg zijn.”

In antwoord op de vragen over het begrip Social Innovation geeft rector magnificus Philip Eijlander aan dat dit begrip ‘bottum up’ vanuit de universiteit komt. “Instituten zoals Tranzo, Netspar en Reflect hebben een ding gemeen: ze koppelen onderzoek aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken in een gelijkwaardige verhouding met externe partijen. Een aantal wetenschappers is bezig om dit concept nog nader uit te werken. Het moet zichtbaar worden in het onderwijs, bijvoorbeeld via lezingen.”

Over de targets voor vrouwen: “We gaan niet eisen dat er een vrouw op een leerstoel komt, zodra die vrijkomt. We gaan voor de beste persoon, maar we kunnen er met stimulerende maatregelen wel voor zorgen dat vrouwen goed gepositioneerd zijn en dat de kwaliteit hoog is.”

Collegevoorzitter Koen Becking: “We wilden reëel en ambitieus zijn. We willen wel stimuleren dat de doelen gehaald worden, maar er staat geen straf op als het niet lukt.”

Rector magnificus Philip Eijlander geeft aan dat de doelstellingen niet uit de lucht zijn gegrepen: “We willen ieder jaar monitoren en de ambitie eventueel bijstellen. Er is wel een debat aan voorafgegaan voordat we deze doelen hebben geformuleerd. Daarom ligt bijvoorbeeld de doelstelling voor het aantal promoties per jaar per hoogleraar op 0,9 en niet op 1.0. Er is nu inderdaad nog geen prioritering, maar dat gaat vanzelf als je er geld aan gaat hangen. Op een geven moment is het geld op.”

Eerder in de week sprak de Universiteitsraad al over de toekomst van onderwijs en onderzoek bij TiU. Lees dat verslag hier.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.