Veel kritiek Uraad op voornemen reorganisatie LIS

De universiteitsraad heeft veel vragen over de noodzaak van een reorganisatie bij Library and IT Services (LIS). In 2015 moet het personeelsbestand met 12,6 fte’s gereduceerd worden, een besparing van bijna 8,5 ton. De reorganisatie zou noodzakelijk zijn om de meerjarenbegroting  rond te krijgen.

Fractie Abvakabo heeft grote moeite met het voorstel om te reorganiseren. Zo zou de onderbouwing zwak zijn. LIS had eerder kunnen zien aankomen dat er een tekort zou ontstaan omdat een aantal door hen ontwikkelde ‘cashcows’ ,waar LIS in het verleden veel aan heeft verdiend, zijn verdwenen. Ook heeft de fractie vragen bij de noodzaak om direct in te grijpen. LIS heeft flinke reserves en er is in 2013 al 237.000 euro bezuinigd op personeel.  “Bovendien is de inschatting dat ongeveer de helft van die 12 fte via natuurlijk verloop zal  verdwijnen. Waarom die haast? Het is vreemd dat er blijkbaar in een half jaar tijd zo’n forse reorganisatie plotseling uit de lucht kan vallen. Wat zegt dat over TIU.” De medewerkersfractie vindt de reorganisatie niet acceptabel, ervan uitgaande dat LIS ook in 2015 (uitwerking strategisch plan) te maken krijgt met reorganisaties.

Ook fractie Onafhankelijken vraagt zich af waarom het management van LIS niet eerder heeft geanticipeerd op de teruglopende inkomsten. “Het lijkt alsof er op bedrijfsniveau iets niet goed gegaan is wat afgewenteld wordt op de medewerkers.” Ook wil de fractie weten hoe de bezuiniging zich verhoudt in relatie tot het strategisch plan. “In hoeverre wordt er nu bezuinigd op onderdelen die juist in het Strategisch Plan van belang zijn. Verdwijnen er functies met specialistische kennis die straks weer prioriteit blijken te hebben.”

Het voornemen tot reorganisatie ligt ter informatie bij de Universiteitsraad. Dat leidde tot vragen van het CvB. Wat wordt er van het CvB verwacht en waarom wordt de discussie bij deze commissievergadering gevoerd? Pas in een latere fase komt het concrete reorganisatieplan voor advies bij de medezeggenschap. De Abvakabo gaf vervolgens aan dat het om punten ter overweging gaat, die ze alvast wil meegeven.

In een reactie op de vragen liet het CvB weten dat ze de vraag of het tekort voorzien had kunnen worden, niet kan beantwoorden. “Maar het harde punt is dat er ruim 8 ton tekort wordt gedraaid.”

Marc van den Berg, directeur bij LIS, was vanochtend in verband met vergaderingen niet bereikbaar voor een reactie aan Univers.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.