Zorgen over Wetenschaps-commissie

Onderzoekers van de faculteit Sociale Wetenschappen maken zich zorgen over de handhaving van regels door een recent ingestelde Wetenschapscommissie, die  beoordeelt of ze wel goed met hun data omgaan. Wetenschappers zijn bang dat ze dingen doen die in hun eigen vakgebied gebruikelijk zijn, maar die misschien door de wetenschapscommissie worden afgekeurd. Zo moeten ruwe data bewaard worden. Maar wat zijn dit? Gaat het dan om alle documentatie? Wat is een tekortkoming? Met data rommelen of per ongeluk verkeerd afronden? Sommige wetenschappers zouden zelfs door onduidelijkheid in de regelgeving overwegen ergens anders een baan te zoeken.

Bij de overlegvergadering tussen faculteitsbestuur en faculteitsraad werd het reglement en de richtlijn van de wetenschapscommissie besproken.

Wat is het precieze doel van de wetenschapscommissie? vroeg de raad zich af. “Er is erg veel onrust bij een aantal werknemers. In de wandelgangen hoor je klachten. De onduidelijkheid maakt sommige wetenschappers onzeker, ook omdat niet duidelijk is wat de consequentie zal zijn van een eventuele tekortkoming.”

Volgens het faculteitsbestuur is er geen reden tot bezorgdheid. Decaan Klaas Sijtsma: “Het gaat niet om fraudeopsporing, maar om professionalisering van de manier waarop onderzoekers met data omgaan. Veel wetenschappers gaan op een amateuristische, slordige manier met data om. Dat is per vakgebied wisselend. Zo is het in de regel bij sociologie wel goed geregeld en worden de data op een vaste plek ondergebracht en goed gedocumenteerd. Psychologen doen dat minder en hebben vaak een doos met data op zolder staan. Een professionaliseringsslag is geen overbodige luxe. Het is niet onze bedoeling om mensen te straffen. We willen er iets van leren en de omgang met data verbeteren.”

Update:  Volgens hoogleraar Marcel Zeelenberg (departement Sociale Psychologie) is de dataopslag bij de departementen psychologie aan de TiU juist zeer goed geregeld. “Het departement sociale psychologie archiveert de data, onderzoeksmaterialen en syntax van de analyses behorende bij al hun publicaties publiekelijk op DATAVERSE (een online database van Harvard University). De andere departementen hebben soortgelijke procedures.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.