Grotere kloof tussen allochtone en autochtone student
De kloof tussen studieprestaties van niet-westerse allochtone studenten en autochtone studenten is de laatste jaren groter geworden. Dat ondanks extra investeringen van de overheid. Er zijn meer allochtonen gaan studeren, maar de uitval is groot.
Dat blijkt uit onderzoek van Echo, het expertisecentrum voor diversiteitsbeleid. Bij universiteiten groeide het aantal allochtone studenten van 1518 studenten in 1997 naar 3835 studenten in 2011. Bij hogescholen gaat het om een stijging van 5334 niet-westerse allochtone studenten in 1997 naar 14810 in 2011.
Er zijn dus meer allochtone studenten, maar de studie-uitval is hoog. De onderzoekers geven verschillende aanbevelingen om de kloof tussen autochtone en allochtone studenten te verkleinen. Zo moet er meer maatwerk komen. Dat gebeurt nu niet omdat onderwijs instellingen niet willen stigmatiseren en groepen studenten niet willen problematiseren. “Alle studiesuccesprogramma’s kenmerken zich door een generieke aanpak. Dit betekent dat de meeste interventies toegankelijk waren voor alle studenten en niet specifiek voor niet westerse allochtonen. Door de generieke aanpak zijn de verschillen niet kleiner geworden en zijn de studenten die extra support nodig hadden niet effectief bereikt. Interventies moeten daarom veel gedifferentieerder en doelgerichter worden ingezet op specifieke risicogroepen.”