Tweeduizend handtekeningen tegen bursalenstelsel
De petitie tegen het bursalenstelsel, die in oktober begonnen is door de Actiegroep Promotiestudent, heeft in anderhalve maand tweeduizend handtekeningen verzameld. Univers berichtte al eerder over deze actie, maar nu begint de teller echt te lopen.
Promovendi worden momenteel nog als werknemer betaald. Het ministerie van Onderwijs wil een experiment toestaan waarbij promovendi als student gezien worden en dus geen salaris ontvangen. Dat mag nu nog niet. Er is een Algemene Maatregel van Bestuur nodig om dit te veranderen en de actievoerders proberen te voorkomen dat deze maatregel er komt. Ze vinden dat het experiment van Bussemaker niet goed is uitgewerkt. “Nergens wordt gedegen beschreven hoe het experiment uitgevoerd zal worden, welke aspecten men zal bestuderen of hoe de resultaten geïnterpreteerd zullen worden. Buiten de kostenbesparing die het stelsel de universiteiten en de overheid zal opleveren, is niemand geïnteresseerd in de uitkomsten.” zeggen ze op hun website.
“De reacties die onze ondertekenaars achterlaten liegen er niet om” stelt Linda Bleijenberg, een van de initiatiefnemers van de petitie in hun persbericht. “Men is het erover eens dat dit een zware slag voor de wetenschap in Nederland zou betekenen. Promovendi worden hier voor vol aangezien, en dat trekt talent van over de hele wereld aan. Waarom zou je dat veranderen?”
De actiegroep heeft aangekondigd de actie voort te zetten tot het moment dat de plannen in de Tweede Kamer voorkomen. Zoals het er nu uitziet zal dat in januari 2014 zijn. Ook het landelijk promovendiplatform PNN liet zich kritisch uit over het experiment.