Beperking Excellence Scholarships

De eisen voor het ontvangen van een Excellence Scholarship (ES) worden strenger. Het is financieel niet meer mogelijk om de beurs in de huidige vorm in stand te houden. Tijdens de Universiteitsraad aanstaande vrijdag wordt hierover beslist.

Omdat de kosten voor de beurs ‘niet beheersbaar’ meer zijn, worden er een aantal zaken aangepast in de criteria, de financiële randvoorwaarden en de werkwijze. Een student die in aanmerking wil komen voor een ES moet nominaal de bachelor behalen, gemiddeld minimaal een 8.5 halen en de beurs gebruiken voor een TiU research master of een master in het buitenland. De beurs gaat standaard 3500 euro bedragen en er worden maximaal vijftien beurzen uitgereikt, indien de financiën dit toelaten.

Vanuit het mobiliteitsbeleid van de universiteit worden excellente studenten met deze beurs gestimuleerd om hun master in het buitenland te doen. De ES moet dan ook weer enkel beschikbaar worden voor studenten die voor het eerst buitenlandervaring gaan opdoen.

In de praktijk worden er minder dan vijftien beurzen uitgereikt vertelde Liesbeth Leijssen tijdens de vergadering van het Dagelijks Bestuur van de Uraad. Toch is de pot leeg en wordt de regeling ingetrokken. Leijssen: “De open-einderegeling (waarbij niet is te overzien hoeveel mensen er gebruik van gaan maken, red.) maakt de kosten onbeheersbaar, de eerste geldstroom inzetten is niet rechtmatig. We willen tekorten inlopen.”   Dat wil Studentservice met onmiddellijke ingang, want bij de eerstejaars zijn nog geen verwachtingen gewekt.  Volgens Liesbeth Leijssen mag dat, juridisch gezien.

De fractie Onafhankelijken gaf aan dat er in alle strategische plannen staat dat de universiteit excellentie wil belonen, maar dat het gek is dat hiervoor geen goed systeem bestaat. Het is raar dat zoiets belangrijks uit de rentebaten van Studentservices bekostigd moet worden. Studentenfractie SAM: “Om hoeveel studenten gaat het nu? We willen graag excelleren op deze universiteit maar de kans bestaat nu dat dat niet beloond wordt. Het CvB moet hiervoor geld vrijmaken. We kunnen niet meegaan in dat excellentie niet beloond wordt.” De fractie Front wees er nog op dat bij de discussie over Topsportbeleid afgelopen zomer nog helemaal niet werd gesproken over tekorten: “Was er toen al een idee van dat dit zou komen?” vroegen ze.

De twee studentenfracties gaven aan dat ze zich voorlopig onthielden van stemming. Aanstaande vrijdag tijdens de Universiteitsraad wordt hier opnieuw over vergaderd.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.