Twitter helpt hulpverleners na ramp

Wetenschappers van het Tilburg Sustainability Center (Tilburg University) gaan naar het rampgebied in de Filippijnen om te testen hoe digitale informatie wordt gebruikt door hulpverleners. Met het onderzoek hopen ze de weerbaarheid tegen toekomstige rampen te verbeteren.

Bij grote rampen valt op internet waardevolle informatie te verzamelen die levens kan redden. Na de tyfoon op de Filippijnen gingen wereldwijd ‘digitale humanitaire vrijwilligers’ aan de slag om social media te monitoren en via crowd-sourcing digitale kaarten te creëren om hulpverleners te helpen goede beslissingen te nemen.

Tienduizenden tweets, foto’s en video’s verschenen op internet: noodkreten, opsporingsberichten, foto’s van verwoesting, vragen om informatie. Stand-by teams van ‘digitale humanitaire vrijwilligers’ zoeken op internet, categoriseren informatie en creëren digitale ‘rampenkaarten’ die ze beschikbaar stellen aan humanitaire hulpverleningsorganisaties. Zo ondersteunen ze de besluitvorming: waar zijn mensen nog vermist? Waar is een tekort aan voedsel of drinkwater? Bij grote rampen is eerder gebleken dat digitale vrijwilligers levensreddende informatie kunnen bieden.

Op 12 december vertrekken experts op het gebied van informatiemanagement en besluitvormingsprocessen, Bartel Van de Walle en Tina Comes, op een twaalfdaagse onderzoeksreis naar de Filippijnen. Ze gaan de impact van digitale informatie op het werk van humanitaire hulpteams bestuderen. Ze zullen teams van ondermeer VN-OCHA, Unicef ??en het Rode Kruis bezoeken.

Het project is een samenwerking tussen Tilburg Sustainability Center (TSC) en het Centre for Integrated Emergency Management (Universiteit van Agder).

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.