Mediation Belastingdienst helpt nauwelijks
Bemiddelen (mediation) in conflicten tussen belastingplichtigen en de Belastingdienst heeft nog niet geleid tot noemenswaardige vermindering van het aantal conflicten of vermindering van de druk op de rechterlijke macht. Bovendien is mediation niet altijd de meest efficiënte methode om fiscale conflicten op te lossen. Dat concludeert fiscaal juriste Diana van Hout in haar proefschrift.
Mediation wordt nog niet vaak toegepast bij fiscale conflicten, blijkt uit Van Houts onderzoek, en is in het fiscale recht ook niet altijd de efficiëntste methode. Volgens Van Hout weten belastingplichtigen vaak niet voldoende om zelf een weloverwogen beslissing te nemen over de oplossing van hun conflict, terwijl dat in mediation wel verwacht wordt van de betrokken partijen. Voor conflicten waarbij veel of grote belangen een rol spelen (bijvoorbeeld bij grote bedrijven), kan mediation wel effectief zijn. De belastingplichtige is in zo’n geval meestal goed vertegenwoordigd en daarmee ook veel beter geïnformeerd.
Van Hout vindt het belangrijk dat belastingplichtigen goed geïnformeerd worden over hun rechten. Zij ziet meerwaarde in de verbetering van de fiscale rechtshulp bijvoorbeeld door middel van een Taxpayer Advocate Service zoals de Amerikaanse belastingdienst aanbiedt. Een belastingplichtige heeft dan een betere uitgangspositie richting de fiscus omdat deze dienst heel toegankelijk is, opkomt voor de rechten van belastingplichtigen en over dezelfde informatie beschikt als de Belastingdienst.