Studiepunten voor online colleges
Vanuit je bed in je Tilburgse studentenkamer les krijgen van professoren van Harvard en MIT. Het kon al langer via Massive Open Online Courses (MOOCs). Dat leverde je wel een hoofd vol kennis op, maar helaas geen harde studiepunten. Dat gaat veranderen. Minister Bussemaker wil binnen een half jaar tot een jaar studiepunten gaan toekennen voor online colleges. Het kabinet stelt ook 1 miljoen euro beschikbaar om het gebruik van MOOC’s te bevorderen.
De wet hoeft volgens Bussemaker niet voor de veranderingen aangepast te worden, zo schrijft ze in een brief die vandaag naar de Tweede Kamer is verstuurd. De huidige wet- en regelgeving staat het gebruik van online colleges al toe, als die zijn goedgekeurd door de examencommissie. Dit betekent dat universiteiten zelf kunnen bepalen of ze ermee gaan werken, of ze online colleges inkopen bij andere instellingen of ze zelf gaan ontwikkelen.
Het eerste online college werd in 2001 online gezet door MIT (Massachusetts Institute of Technology) onder de naam Open Course Ware. De term MOOC’s ontstond in 2008. Een MOOC is een complete cursus over een bepaald onderwerp, met een docent die uitleg en begeleiding geeft, huiswerkopgaven, feedback op het huiswerk, een platform waar deelnemers met elkaar in discussie kunnen en een afsluitend examen met een bewijs van deelname of certificaat.
De drie grootste MOOC-platforms zijn op dit moment Coursera, edX en Udacity. Ook verschillende Nederlandse universiteiten bieden MOOCs aan. Zo kun je bij de Technische Universiteit Delft cursussen volgen over watermanagement en zonne-energie en de universiteit Leiden biedt via Coursera een MOOC over terrorisme aan. Ook Tilburg University kondigde in het strategisch plan aan te gaan kijken naar MOOCs en weblectures.
Bussemaker verwacht dat de online colleges het huidige onderwijs niet zullen vervangen, maar een aanvulling daarop zijn. Online bekijk je als student het hoorcollege, in de klas kan de docent meer aandacht besteden aan feedback en aan het praten met studenten. “De ontwikkeling is onontkoombaar, de potentie is groot. Mijn verwachting is dat alle instellingen in het hoger onderwijs de mogelijkheden van open en online onderwijs op een eigen manier zullen benutten.”
Minister Bussemaker gaf gisteren een toelichting op het plan bij De Wereld Draait Door. Bekijk de video hier.
Update: in een reactie zegt de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) positief te zijn over het plan. Wel denkt de vereniging dat het doel om dit binnen een half jaar te realiseren ‘wellicht wat optimistisch’is.