Wiskundige nobody ontmantelt vooraanstaande theorie
Een masterstudent die met een middelbare school-niveau wiskunde een belangrijke psychologische theorie finaal ontmantelt; erg vaak kom je ze niet tegen. Nick Brown, een gepensioneerde man die net was gestart met een master aan de University of East London, deed het en schokte zo de wetenschappelijke wereld, schrijft The Guardian.
In een college kreeg Brown de theorie van Barbara Fredrickson en Marcial Losada voorgeschoteld. Die houdt in dat menselijk geluk bepaald wordt door de verhouding tussen positieve en negatieve gedachten. Deze zogenaamde Losada-ratio ligt in de ideale situatie tussen de 3 op 1 en de 6 op 1. Heeft een persoon dus tussen de drie en de zes positieve gedachtes tegenover iedere negatieve gedachte, dan is hij het gelukkigst en succesvolst. De theorie is wijdverspreid en wordt vaak gebruikt binnen andere studies. Fredrickson en Losada schreven hierover het artikel Positive Affect and the Complex Dynamics of Human Flourishing.
Brown geloofde niet dat het zo simpel kon zijn en ging verder op onderzoek uit. Ook al had hij slechts middelbare school-kennis van de wiskunde, hij ontdekte dat de wiskundige formules die zijn gebruikt niet konden kloppen. Met wat hulp van een andere wetenschapper schreef hij uiteindelijk een tegenartikel, genaamd The Complex Dynamics of Wishful Thinking.