“Het wordt pas eng als Facebook zijn gegevens wil verkopen”

“Het wordt pas eng als Facebook zijn gegevens wil verkopen”

Facebook gaat binnenkort ten onder, menen onderzoekers van Princeton University. Het lijkt een nogal boude stelling. Maar stel dat het echt zo is, wat gebeurt er dan met de bergen privacygevoelige informatie waarover Facebook beschikt? Univers vroeg het aan internetexpert Arnold Roosendaal.

Het nieuws dat Facebook als een suïcidale racecoureur op zijn einde afstevent, vloog als hete poep in de ventilator. Volgens onderzoekers van Princeton University zal Facebook tussen 2015 en 2017 maar liefst tachtig procent van zijn gebruikers verliezen.

De onderzoekers maken deze voorspelling op basis van het epidemiologische model SIR. Facebook kun je volgens hen vergelijken met een virus dat over zijn hoogtepunt heen is en snel minder besmettelijk wordt. Nog een paar jaar en de meeste mensen zijn al vergeten dat Facebook ooit heeft bestaan.

Facebook kan er op zijn zachtst gezegd niet om lachen en bekritiseert de methode van de wetenschappers. Om tot hun conclusie te komen namen de onderzoekers het afnemende gebruik van de zoekopdracht ‘Facebook’ als leidraad. Op zijn beurt keek Facebook naar het gebruik van de zoekopdracht ‘Princeton University’, en warempel: die bleek zo snel af te nemen dat de universiteit in 2021 ophoudt te bestaan.

Er zijn kortom wel gaten te schieten in het onderzoek van Princeton University. Aan de andere kant heeft de ondergang van Hyves ons eraan herinnerd dat ook op het internet niets voor eeuwig is. Volgens Roosendaal, schrijver van het boek De informatiefuik, is het vooral interessant wat Facebook met zijn gebruikersgegevens gaat doen wanneer de ondergang nabij is.

Wat denk jij ervan? Is Facebook over vier jaar verleden tijd?

“Zo snel zal het niet gaan. Maar vooral in Europa neemt het gebruik van Facebook af. De discussie over privacy op internet heeft daar zeker invloed op. Mensen zijn Facebook minder gaan vertrouwen. Ze zijn voorzichtiger geworden. Daarnaast kun je een zekere Facebook-moeheid bespeuren. Dat is heel natuurlijk. Ieder medium kent zijn piek. Daarna wordt het enthousiasme minder.”

Toch blijft het aantal Facebookgebruikers stijgen.

“Minder snel dan een paar jaar geleden, dat wel, maar op zich is het niet verontrustend. Het is vooral spannend of Facebook de komende jaren zijn business model overeind houdt. De beursgang is niet echt soepel verlopen en ook de mobiele markt is een probleem voor Facebook. Het medium gaat niet goed samen met kleine schermpjes. Hoe gaat Facebook daar verder op inspelen? Dat is bepalend voor de toekomst van het bedrijf.”

Onder jongeren zijn nieuwkomers als Pinterest en Tumblr populair. Worden dit serieuze concurrenten?

“Kan. Maar Facebook kan zijn concurrenten ook opkopen en zo juist groter worden. Daarvoor heeft het geld genoeg. Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat ze Facebook zomaar zullen wegvagen.”

Stel dat Facebook toch snel kopje onder gaat. Wat gebeurt er dan met alle privacygevoelige informatie die ze hebben?

“Als je het bekijkt vanuit de privacywetgeving, dan moet Facebook al die gegevens vernietigen bij faillissement. Dat is de officiële route. Maar in het verleden heeft Facebook verzoeken van zijn gebruikers om informatie te wissen vaak genegeerd, dus ik ben er niet honderd procent gerust op. Het wordt overigens pas echt eng als Facebook zegt: wij stoppen ermee en we gaan onze gegevens verkopen, want dat is ons kapitaal.”

Ook dat zal dan toch verboden worden door de privacywetgeving?

“Europees gezien kan dat alleen met toestemming van de eigenaar, dus de gebruiker. Maar je zit altijd met het probleem van een overzeese partij, die zich aan deze regelgeving kan onttrekken. Dan is het maar weer de vraag hoe Facebook bij een fantastisch bod reageert. Er zitten kortom mazen in het net. In de toekomst wordt dit een belangrijk aandachtspunt, de bescherming van informatie wanneer grote internetbedrijven failliet gaan.”

Arnold Roosendaal promoveerde aan Tilburg University. Zijn onderzoek naar de Facebook Like-button en tracking technologieën kreeg veel aandacht. Roosendaal publiceerde het boek ‘De informatiefuik’ en werkt momenteel voor het TNO. Tijdens TEDx Tilburg zal hij spreken over de manier waarop internet onze wereld eerder kleiner dan groter maakt.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.