Deelreorganisatie bij Cultuurwetenschappen

De bachelor Algemene Cultuurwetenschappen krijgt een nieuw curriculum waarin veel meer aandacht komt voor de invloed van nieuwe media op de cultuur. Het departement Cultuurwetenschappen (DCU)  hoopt met deze vernieuwing meer studenten te trekken en de opleiding beter te laten aansluiten op het werkveld. Het is onderdeel van een deelreorganisatie bij DCU.

Het departement Cultuurwetenschappen moet bezuinigen om een ‘duurzame sluitende begroting’ te krijgen. Daarnaast trekt de bachelor Algemene Cultuurwetenschappen steeds minder studenten. Beide zijn aanleiding voor een ‘deelreorganisatie’ binnen de Tilburg School of Humanities, waar DCU onder valt.

Arbeidsmarkt

Faculteitsdirecteur Lex Oostrom denkt dat Algemene Cultuurwetenschappen met een nieuw curriculum beter aansluit bij de arbeidsmarkt. “Moderne media hebben een steeds grotere invloed op onze cultuur. Hoe dat precies in het nieuwe curriculum wordt verwerkt, weet ik nog niet. Daar gaan focusgroepen samen met studenten, alumni en het werkveld dit voorjaar handen en voeten aan geven. We willen in ieder geval de opleiding scherper wegzetten en aantrekkelijker maken voor studenten.” Hij denkt dat het nieuwe curriculum september 2015 wordt ingevoerd. Ook het onderzoek van het departement moet zich ‘scherper gaan profileren’.

Waarom Cultuurwetenschappen minder studenten trekt – van 24 in 2010/2011 naar 18 dit schooljaar – is niet bekend. “Er kan slechts naar worden gegist. Mogelijk komt het doordat studenten denken dat er minder werk is in de cultuurbranche, omdat daarin veel wordt wegbezuinigd.”

Overschot

Behalve een vernieuwing van het curriculum, gaat er ook veel veranderen bij het wetenschappelijk personeel. Er is volgens het faculteitsbestuur zowel een ‘overschot’ als een ‘mismatch’. Vanwege de bezuinigingen moeten er sowieso al mensen uit. Een gedeelte daarvan gaat via natuurlijk verloop. Maar er wordt ook andere expertise gevraagd vanwege het nieuwe curriculum. “Ik verwacht dat van de 29 fte nog  om en nabij acht mensen weg moeten”, zegt Oostrom. Uiteindelijk moet het departement uitkomen op 17.7 fte (fulltime krachten).

Onderzoek

De faculteitsraad heeft overwegend positief gereageerd op het voorstel van het faculteitsbestuur en ziet de noodzaak ervan. De raad vindt alleen dat erop het gebied van onderzoek wel wat moet veranderen, maar niet zo ingrijpend als het bestuur voorstelt. Volgens Oostrom is het verschil van inzicht hierover ‘gradueel’, “maar het spreekt voor zich dat als het onderwijs verandert, het onderzoek ook een andere focus krijgt. Ze zijn op elkaar afgestemd.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.