Spotify voor boeken is dom

Studenten downloaden wat af, als het om (studie)boeken gaat. Logisch, want boeken zijn nu eenmaal schreeuwend duur. Het Algemeen Dagblad kwam laatst met cijfers. Nederland telt 1,1 miljoen e-readers. Daarop staan gemiddeld 117 boeken, waarvan 11 betaald. De rest (106) is ‚gratis’ verkregen. Zo ontdekte schrijfster Saskia Noort dat haar roman Debet op een illegale website al meer dan 15.000 keer is gedownload. Schande! De onderliggende boodschap van al die schande is natuurlijk de rekensom: 15.000 x € 15,99 (de downloadprijs van Debet op bol.com) = € 240.000,- schade. Alsof al die 15.000 downloaders het boek anders hadden gekocht.

Nog grotere onzin is de uitspraak van die andere schrijfster, Susan Smit: „Ik heb twee jaar aan mijn laatste roman Gisèle gewerkt, niet om het gratis weg te geven. Het wordt tijd voor een Spotify voor boeken, een Bookify dus.” Nou Susan, dan heb ik nieuws voor je: muzikanten verdienen zo goed als niets aan Spotify. Namelijk 0,1 cent per geluisterd nummer. We rekenen het even om. Stel, je heet dus Saskia Noort en 15.000 mensen lezen via Bookify je thriller Debet. Ben je toch maar mooi 15 euro rijker!

Rijst de vraag waarom muzikanten wél blij zijn met Spotify. Simpel, zij zien hun nummers als PR voor hun concerten. Als je met die reclame ook nog eens een minuscuul zakcentje verdient, is dat mooi meegenomen. Het werkelijke verdienmodel zijn de optredens. Kijk maar eens wat een concert in 013 tegenwoordig kost.

Enfin, dat wordt dus ook het verdienmodel voor schrijvers die geloven in een Spotify voor boeken. Nu ben ik reuze benieuwd wanneer we schrijfster Susan Smit in 013 zien. En hoe zij in een mum van tijd de grote zaal uitverkoopt (kaartjes à raison van € 49,- per stuk) als ze een half uurtje voor komt lezen uit eigen werk.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.