De luie student sterft uit

Studenten komen niet uit hun comfortzone. Ze weten niet wat ze willen, leven van dag tot dag en laten zich pamperen door hun ouders. Dit schrijft  oud-student Niels van den Dungen in zijn opiniestuk dat is gepubliceerd in de Univers. Het is een goed geschreven artikel, prikkelend bovendien. Enige minpuntje: het is dertig jaar te laat geschreven.

De luie student die niet aan zijn toekomst denkt (livin’ la vida loca!) graasde ooit in grote kuddes over de campus, maar behoort inmiddels tot een uitstervend ras. Dertig jaar terug was het misschien nog cool om schijt te hebben aan het leven na de studie. In de jaren ’70 en ’80 was ‘carrière’ onder studenten een vies woord. Maatpakken en kantoorruimtes moesten vermeden worden, naast studieontwijkend gedrag stond ook werkontwijkend gedrag hoog in het vaandel.

Inmiddels is er het een en ander veranderd. Historicus Maarten van Rossem merkte ooit op dat de belangrijkste naoorloge gebeurtenis niet 9/11 is, maar de opkomst van het neoliberalisme. De neoliberale ideologie heeft inmiddels goed wortel geschoten in Nederland. Sterker nog, ze is een vanzelfsprekend gegeven geworden. Je leeft je leven niet, je onderneemt je leven. Zelfredzaamheid is een kernwaarde. Luiheid een zonde.

In een mooie column voor The Post Online beschrijft Linda Duits hoe ook universiteiten doorgeefluiken zijn geworden van de neoliberale ideologie. ‘Het effect daarvan is zichtbaar in de manier waarop hoogopgeleide jongeren van nu omgaan met het lot van werkeloosheid. In plaats van speed te snuiven en ‘no future’ te kwelen zoals hun voorgangers in de jaren ’80, zijn ze ondernemend. Ze starten bedrijfjes en houden de moed erin.’

Dat is het verschil. De student van nu is geen studiebeursslurper meer, maar een ondernemer. Studenten van nu weten dat niemand ze komt redden als ze na hun studie geen baan vinden. En ze doen daar niet moeilijk over. Alleen maar studiepunten binnen harken is niet langer voldoende. Stage lopen, beurzen bezoeken, een bestuursfunctie nemen, commerciële ervaring opdoen, vrijwilligerswerk, een blog bijhouden: het zijn allemaal manieren om al tijdens je studie je carrièreperspectief meer glans te geven. De moderne student weet dat. Die is zelfs niet te beroerd om na zijn studie nog een keer stage te lopen als dit een gat op het cv kan voorkomen. Of om op eigen kracht iets uit de grond te stampen. De student van nu is een young professional. Die weet heus wel dat kansen buiten de comfort zone liggen, niet erin.

Natuurlijk bestaat de feestende student die niet aan de toekomst denkt nog altijd. Alleen raakt die langzamerhand in de minderheid. En dat is eigenlijk jammer. Want de kans om verantwoord te lamballen krijg je maar een keer. Je hebt de rest van je leven nog om carrière te maken.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.