Negen procent scholieren onbekend met 1 mei deadline universiteit
Negen procent van de middelbare scholieren (eindexamenkandidaten) weet niet dat ze zich uiterlijk 1 mei aan moeten melden voor een opleiding aan hogeschool of universiteit. Ze denken dat ze na die datum ook nog makkelijk terecht kunnen bij een opleiding naar keuze. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs.
Studenten die te laat zijn, hoeven niet meer door een universiteit geaccepteerd te worden, maar het mag wel. Tot dit jaar konden scholieren zich tot 1 september aanmelden, dat is veranderd met de komst van de wet Kwaliteit in Verscheidenheid.
Ook nieuw is dat doorstroming van hbo naar universiteit minder eenvoudig wordt. Vroeger was een hbo-propedeuse voldoende, vanaf dit studiejaar mogen universiteiten extra eisen stellen, iets wat 47 procent van de havo-scholieren niet blijkt te weten.
Verder blijken de eindexamenkandidaten niet goed bekend te zijn met de regels rondom de studiekeuzecheck. Hogescholen en universiteiten bieden na aanmelding een studiekeuzecheck aan. De aankomend student is verplicht hieraan mee te doen als de hogeschool/universiteit dat wil. Slechts 54 procent van de vwo-scholieren denkt dat die uitspraak klopt.
Tilburgse faculteiten
Bij Tilburg University mag iedere faculteit zelf weten hoe ze met de wet KIV omgaat (onder meer rondom het toelaten van studenten na 1 mei en rond de doorstroom van hbo-studenten).
Paul de Graaf, vice-decaan Onderwijs van de Tilburg School of Social and Behavorial Sciences, laat weten dat TSB voor 2014-2015 geen aanvullende eisen voor studenten met een hbo-propedeuse heeft gesteld. Ook zal de faculteit geen studenten weigeren die zich pas na 1 mei inschrijven.
Law
Ook bij de Tilburg Law School (TLS) kunnen het aankomend jaar kandidaten met een hbo-propedeuse terecht bij de verschillende opleidingen. “Er ligt wel de intentie om aan de hbo-p instroom voor 2015-2016 voor de opleiding global law restricties te stellen,” zo geeft Stavros Zouridis, vice-decaan Onderwijs bij TLS aan. Wat de vervroegde instroomdatum betreft, ook bij rechten kunnen middelbare scholieren die pas laat kiezen terecht. “Wij zijn voornemens om ook studenten zich die na 1 mei aanmelden toe te laten.”
Humanities
HBO-studenten die met hun propedeuse aan een bachelorstudie bij de Tilburg School of Humanities willen starten, kunnen daar zonder problemen terecht. “Wij zullen geen aanvullende eisen stellen. Het bezit van een hbo-p diploma geeft rechtstreeks toelating,” aldus Herman de Regt, vice-decaan Onderwijs bij TSH. Studiekiezers moeten zich voor 1 mei bij een TSH-opleiding aanmelden om mee te kunnen doen aan matchingsactiviteiten. Wie zich na die datum aanmeldt kan echter nog wel bij de studie terecht. “Deelname aan matchingsactiviteiten stelt TSH niet verplicht. Studiekiezers wordt wel ten zeerste aanbevolen om eraan mee te doen. Deelname is immers van belang om een zo goed mogelijke keuze te maken voor een opleiding. Bovendien: als een student zich later dan 1 mei bij ons meldt en bij nader inzien toch niet voor een TSH-opleiding kiest, heeft de student kostbare tijd verloren om zich nog op een andere opleiding te oriënteren.”
Wat de matchingsactiviteiten inhoudt, verschilt per opleiding. “Over het algemeen gaat het om het invullen van een studiecheck-vragenlijst die vervolgens (op dezelfde dag) wordt besproken (individueel, of groepsgewijs). Een taaltoets (Engels/Nederlands) kan ook tot de matchingactiviteiten behoren.”
Economie
Hoe het bij TiSEM (Economie) geregeld is, is nog onduidelijk. De economen zouden een striktere lijn volgen dan andere faculteiten. De vice-decaan Onderwijs was de laatste drie dagen niet bereikbaar voor een toelichting.
Update 14 februari: “TiSEM heeft als uitgangspunt dat de eerste inschrijving van een student voor 1 mei moet hebben plaatsgevonden. Daarna volgt een weigering. Voor wat betreft de instroom van HBO-P’ers: voor instroom vanaf september 2015 gaan we de de eisen aanscherpen (dus niet voor de instroom van 2014), omdat we niet halverwege het jaar de spelregels willen veranderen, aangezien dat niet fair zou zijn,” zo laat Philip Joos, vice-decaan Onderwijs weten.