Voorlichting masteropleidingen schiet ernstig tekort

De voorlichting van universiteiten en hogescholen over hun masteropleidingen schiet ernstig tekort. Essentiële informatie over toelatingseisen, uitvalpercentages, kosten en zelfs over de al of niet zelfstandige status van opleidingen, blijkt vaak onvindbaar. En als de informatie er wel is, is hij in veel gevallen achterhaald.

Dat stelt de gidsredactie van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie bij de publicatie van haar Keuzegids Masters 2014. “Je voelt je een halve detective als je hiermee bezig bent”, aldus hoofdredacteur Frank Steenkamp. “Dat klinkt spannend, maar het is natuurlijk absurd dat de instellingen het voor studiekiezers zo moeilijk maken.”

Het informatietekort is het grootst voor studenten die iets anders willen dan de standaardroutes. Het gaat bijvoorbeeld omgevallen waarin de een hbo-student na zijn bachelor een wo-master wil gaan doe of een student die na een afgeronde master door wil studeren voor nog een tweede master. Ook beleid betreffende het overstappen op een verwant vakgebied of een andere instelling levert vaak onduidelijkheid op.

De Keuzegids Masters 2014 behandelt alle officieel geregistreerde masteropleidingen van universiteiten en hogescholen; dat zijn er zo’n 1250. De opleidingen worden per vakgebied vergeleken op inhoud. En bij de meeste masters wordt ook een kwaliteitsoordeel gegeven, op basis van studentenoordeel en het oordeel van keurmerkinstantie NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie).

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.