Recensie: Verbreding Bredaseweg

De Bredaseweg wordt verbouwd. Elke morgen stond ik er in de file, op het mooiste punt van Tilburg, bij Landgoed Dongewijk. Uitzicht op een kronkelend stroompje en de mooie buitenplaats met theehuis. Een historische plek om stil te staan, hier werd vroeger tol geheven en konden koninklijke families zich verfrissen in de herberg.  Heden ten dage zit er een stoeterij die Engelse volbloeden en Trakehner paarden fokt.

Even ontsnappen aan de dagelijkse werkelijkheid van het snelle leven en naar buiten staren naar de witte romantische gebouwen van het landgoed. Maar helaas, de Bredaseweg gaat op de schop. Weg historisch zwijmelmomentje. Al maanden is men bezig met het kappen van bomen en het slopen van oude toegangspoorten. Vandaag is de grote sloop begonnen.

En dat zullen wij vermaledijde automobilisten merken ook! Het afgezette stukje is slechts 2 kilometer lang. Een simpele omtrekkende beweging zou voor die paar weken volstaan, maar nee. De omleiding is 15,1 kilometer, vanmorgen gemeten. Via de snelweg en dan bij Tilburg West weer richting uni.  De uitstoot van mijn auto wordt dus zeven keer zoveel omdat er een klein stukje Bredaseweg wordt verbouwd. Waaraan ligt dat? Effe googlen naar de huizenprijs van huizen aan de mogelijke omleidingsroutes geeft uitsluitsel. Een kleine villa aan de Gilzerbaan doet al gauw 895.00 euro. Een appartementje met twee slaapkamers aan dezelfde bosweg voor vijfenhalve ton. Aan de andere kant van de Bredaseweg dan, aan de Reeshofsekant zullen we maar zeggen? Aan de Witbrantlaan, waar een mogelijke omleidingsroute loopt, doet een huis toch al gauw een half miljoen euri’s.  Ach en dan zeggen we toch gewoon dat zo’n bussluis niet dicht te leggen is.

Ik heb toch heel sterk het vermoeden dat de enorme omweg die de autorijders opgelegd wordt niets te maken heeft met veiligheid. We rijden gewoon dertig hoor. Maar de gemeente vreest de lange arm van de villabewoners uit de dure buurten. Een villawijk in het bos moet je goed beschermen tegen de forenzende proleet. Daarom wordt er aan honderden mensen die gewoon naar het werk willen een omleidingsroute opgelegd die maar liefs zeven keer zo lang is als nodig. Met de uitstoot die erbij hoort. Tilburg, je bent er.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.