Certificeren fabrieken helpt arbeiders niet echt
Bedrijven certificeren zich vooral met de SA8000 Standaard om klanten tevreden te houden. De standaard is bedoeld om goede arbeidsomstandigheden te garanderen. Dit blijkt uit onderzoek van Mieneke Koster. Zij promoveerde met haar proefschrift: Essays on subsainable supply management.
SA8000 (Social Accountability) is een certificaat dat laat zien dat bedrijven goede arbeidsomstandigheden in het productieproces naleven. Veel leveranciers gebruiken deze standaard, omdat bedrijven waarmee ze samenwerken dit van ze eisen. Enkele belangrijke eisen die in het certificaat staan zijn: geen kinderarbeid, een veilige en gezonde werkomgeving, geen lijfstraffen en het recht op het organiseren in vereniging of organisatie.
“Bedrijven kunnen orders verliezen als ze de SA8000 niet op orde hebben”, aldus Koster. Ook ziet ze dat bedrijven wel een SA8000 certificaat aan hun leveranciers vragen, maar de consequenties er niet altijd van inzien en verdere naleving niet stimuleren.
De promovenda denkt dat de overheid een belangrijke rol heeft bij het stimuleren van goede arbeidsomstandigheden. “Overheidsstimulansen blijken invloedrijk te zijn. Als bijvoorbeeld de Europese Unie SA8000 certificering zou stimuleren of dit een eis zou maken in aanbestedingstrajecten, dan zal het aantal gecertificeerde bedrijven toenemen.