Beveiligingsbedrijf moet vrede bewaren in TalentSquare

Studenten willen wel eens een feestje bouwen. Het wordt wel eens laat, het wordt wel eens luidruchtig, er wordt wel eens wat gedronken. Studentencomplex TalentSquare vormt daarop geen uitzondering. Maar naast feestvreugde is er ook overlast. Daarom heeft woningcorporatie TBV Wonen  een beveiligingsbedrijf ingeschakeld om de overlast de kop in te drukken.

Op Facebook doen de raarste verhalen de rondte over de overlast in het wooncomplex: inbraken, een brandje door brandende BBQ-kolen in een vuilnisbak en een winkelwagentje dat van de vijfde naar beneden werd geknikkerd. ’s Avonds is het lang onrustig in het complex. Gisteren kreeg de bewaking van firma Bewacon letterlijk haar vuurdoop: de smeulende kolen veroorzaakte een klikobrand die geblust moest worden.

SSH (Stichting Studentenhuisvesting) Tilburg mailde de bewoners van het complex dat bewakers van Bewacon vanaf 1 april  ’s avonds en ’s nachts zullen patrouilleren omdat het bedrijf het ‘belangrijk vindt dat je je veilig voelt in je woning op TalentSquare’. Ook zullen de bewakers toezien of de huisregels nageleefd worden en zullen ze dagelijks alle gebeurtenissen rapporteren aan SSH.

De directeur van TBV Wonen, Rob Vinke, legt in het Brabants Dagblad uit waarom de bewaking noodzakelijk is: “Er wonen 705 studenten. Jongelui. En dan kan het wel eens mis gaan. Er is regelmatig geluidoverlast. En we hebben van enkele bewoners gehoord dat ze zich soms onveilig voelen. Daarom hebben we voor de avond en nachtelijke uren een beveiligingsbedrijf ingeschakeld. We gaan wat strenger optreden tegen anti-sociaal gedrag.”

Student en bewoonster Ghyslaine Krebbekx vindt het wel een fijn idee: “Ik lees op de Facebook pagina wel dat er veel commentaar op is, maar ik vind het niet extreem erg. Als je niks verkeerd doet, kan je ook niet gepakt worden. Een feestje moeten kunnen, maar er zijn grenzen.”

Bewoonster Inge de Weerd voegt toe: “In principe is het een studentenflat. Het zal wel leuk zijn als er nog steeds af-en-toe een feestje gegeven kan worden: ik moet ook mijn verjaardag vieren. Maar aan de andere kant is er op donderdag- en vrijdagavond echt veel overlast. Er ligt veel glas en een bloempot wordt elke keer omgeschopt: je moet niet het gebouw gaan afbreken. Wat dat betreft is het wel handig dat er bewaking komt.” Vooral Toren B is chaos, zegt Inge.

Toch zijn er ook felle tegenstanders. Tijs Hofmans zegt op Facebook dat het complex ‘er al uit ziet als een gevangenis’. Hij vraagt zich af: ‘begint het nu ook niet zo te voelen?’.

SSH en TBV Wonen waren niet bereikbaar voor commentaar.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.