Analyse: SAM vs. Front

Tijd om te stemmen! Wil je weloverwogen stemmen als je die tablet onder je neus gedrukt krijgt? Lees dan de analyse van de verkiezingsprogramma’s van studentenfracties Front en SAM.

Studentenfracties Front en SAM worden gevoed door dezelfde achterban: alle studenten van Tilburg University. Veel stellingen uit hun verkiezingsprogramma’s komen daarom overeen: dat is goed voor alle studenten. In de Universiteitsraad profiteren de studenten het meest als de beide fracties samen op trekken, in plaats van vechtend over straat te rollen.

Toch zijn er verschillen in de verkiezingsprogramma’s. Grof gezegd kan het verschil tussen de fracties uitgelegd worden aan de hand van de volgende metafoor.

Het verkiezingsprogramma van SAM is als een ambtenaar: geen porno, maar wel met gevoel voor de huidige problematiek op de universiteit en concrete, realiseerbare voorstellen. Fractie Front haar programma is als een politicus. Het plan is bevlogen geschreven vanuit een ideologie, maar mist soms concrete voorstellen en bevat moeilijk, soms onmogelijk, realiseerbare voorstellen.

Overeenkomsten
Een van die overeenkomsten is dat beide fracties studeren makkelijker willen maken. Hoe? Ze willen bijvoorbeeld de studiebegeleiding verbeteren. Front wil ‘adequaat studieadvies en betere communicatie’ van begeleiders naar studenten. SAM gaat ‘strengere en heldere eisen stellen’ aan decanen en andere studieadviseurs. De fracties willen ook meer studiewerkplekken. Front wil bestaande plekken – zoals de driehonderd plekken in het Soul Café – zichtbaarder maken. SAM wil leegstaande (college)zalen flexibel omvormen tot studiewerkplekken.

Nog een punt van overeenkomst: videocolleges. Dat is handig voor de actieve student, meent Front. Dit jaar is er door het College van Bestuur een half miljoen euro geïnvesteerd in videocolleges. SAM erkent dit en gaat de ‘relevantie en kwaliteit’ van de videocolleges bewaken. Front – tegen verschoolsing – is tegen verplichte colleges en ziet videocolleges als een uitkomst.

Front heeft zich altijd in gezet voor de actieve student. Dit jaar krijgt Front op dit thema meer concurrentie van SAM, maar de programma’s streven in feite hetzelfde na. SAM wil dat studenten die zich buiten de campus inzetten voor een sportvereniging, politieke partij of vrijwilligerswerk doen ‘waar mogelijk ondersteund en tegemoet gekomen worden’. Uit het programma wordt niet duidelijk hoe dit moet gebeuren. SAM wil daarnaast dat ‘beleidsmatige keuzes’ gemaakt worden met studentenorganisaties in het achterhoofd. Front ondersteunt het Word Actief Beleid en wil dat ‘actief worden’ in de informatievoorziening van de universiteit wordt opgenomen.

Verschillen
Front heeft een sterker internationaliseringsprogramma dan SAM. In het strategisch plan van de universiteit is het mobility window opgenomen. Hierin kunnen studenten zonder studievertraging op exchange. Front springt daar handig op in door in de tussenperiode, want het is nog niet geïmplementeerd, de informatievoorziening te verbeteren: waaraan moet een student voldoen om op exchange te gaan? De communicatie rondom huisvesting bij inkomende exchange studenten moet beter volgens Front: particuliere huurders kunnen goedkoper zijn, maar ze worden nauwelijks aangeboden. Aangezien de universiteit studentenkamers in TalentSquare aanbiedt, is hier een belangengeschil waar de universiteit waarschijnlijk niet op gaat toegeven.

Het Engels van docenten kan beter, meent Front. Fractie Front schrijft dat Engels enkele jaren geleden is opgenomen in een bestaand leertraject voor docenten (de zogenaamde basiskwalificatie onderwijs, BKO) voor Engelstalige studies. (Update 14/4: Dit stond in een eerdere versie van het verkiezingsprogramma en was onwaar. De fractie heeft inmiddels een aangepaste versie van haar programma online staan, waar dit niet meer instaat). Front wil Engels alsnog integreren in het BKO. Hier is weer een belangengeschil. De universiteit wil namelijk dat iedere docent in 2020, als onderdeel van het strategisch plan, een BKO op zak heeft: integratie van Engels in het BKO kan dit bemoeilijken. Daarnaast is een taal leren iets anders dan een BKO behalen. Taalvaardigheid van docenten verbeteren is een goed punt, maar op deze wijze lastig te realiseren.

Front wil dat het Career Centre van de universiteit buitenlandse studenten aan een baan gaat helpen. Dat vloeide voort uit de Internationale Studentbarometer, waar de fractie goede punten uitgesleept heeft voor haar internationaliseringsagenda.

Een belangrijk punt dat echter mist, is internationale medezeggenschap. Nu actueler dan ooit, met oprichting van de derde medewerkersfractie TiU International. SAM doet geen concrete voorstellen, (‘Fractie SAM streeft er naar dat op termijn internationale studenten betrokken worden in de medezeggenschap’), maar heeft het wel in het programma staan, iets wat Front heeft nagelaten.

SAM heeft plannen gemaakt om een kantine te laten bouwen bij de buitenvelden van het sportcentrum. Een goed punt, waar de fractie terecht mee pronkt.

Franje
Front heeft dit jaar ook een nieuw thema: ‘beleving van de student’. De fractie wil meer horecagelegenheden op de campus waaronder een studentencafé, luxe-koffie in ieder gebouw, nog ruimere openingstijden van de bibliotheek, opening van de Mensa in het weekend en loungecorners in verschillende gebouwen. Allemaal aardige plannen, maar hoe wordt dat gerealiseerd in tijden van bezuinigingen? Dat ontbreekt.

SAM wil de Mensa ook openen in het weekend, maar kijkt eerst naar de haalbaarheid. De fractie heeft een enquête opgezet in samenwerking met uitbater Sodexo die moet bewijzen of dit economisch haalbaar is.

Front doet als een ware politicus prachtige beloftes vanuit een ideologie, maar struikelt soms over zichzelf. SAM kijkt eerst wat er mogelijk en haalbaar is. Weloverwogen en met gevoel voor het politieke klimaat op de campus: zoals een ambtenaar. Twee partijen, twee verschillende opvattingen van medezeggenschap.

Lees hier het verkiezingsprogramma van Front en hier die van SAM.

Woensdag bekijken we wat de huidige fracties bereikt hebben en wat er nog op de planning staat voor dit jaar.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.