Kans op inbraak groter dan gedacht
Als je verhuist en nog volop aan het klussen bent, onderschat je in je enthousiasme vaak het risico op inbraak. Het duurt tien jaar om van die roze wolk af te stappen en het risico goed in te schatten. Je kunt dus beter eerst investeren in een goed inbraaksysteem en dan pas in het schilderen van de kelder.
Het gaat om een lagere risicoperceptie van dertig procent in vergelijking met inwoners die al langer in de wijk wonen, zo blijkt uit een onderzoek van economen Martin Salm en Ben Vollaard, beiden verbonden aan Tilburg University.
Opvallend is dat het verschil in risicoperceptie zowel te zien is bij verhuizingen naar een wijk met een hoger als met een lager criminaliteitsniveau in vergelijking met de oude woonomgeving. Nieuwe mensen in een wijk schatten het lokale inbraakrisico in eerste instantie dus altijd gunstiger in dan de bestaande bewoners.
Beeldvorming
Verklaring voor de vertekening in de risico inschatting is de manier waarop mensen zich een beeld vormen van het inbraakrisico in de wijk. Dit beeld lijkt vooral te zijn gebaseerd op indrukken van en ervaringen met inbraak in de directe woonomgeving, bijvoorbeeld door verhalen van buren of eigen ervaring met inbraak. Iemand die net is verhuisd, heeft nog weinig indrukken en ervaringen opgedaan. De risicoinschatting is daarom laag. Mettertijd doen mensen meer indrukken en ervaringen op. Hierdoor wordt het verschil in risicoinschatting met mensen die al veel langer in de wijk wonen kleiner.
Integrale Veiligheidsmonitor
Het onderzoek is gebaseerd op gegevens uit de Integrale Veiligheidsmonitor. Dit is een jaarlijkse enquête onder een representatieve streekproef van Nederlanders ouder dan 15 jaar. De enquête vraagt zowel naar slachtofferschap van criminaliteit als naar veiligheidsbeleving. Het onderzoek combineert enquêtegegevens voor de jaren 2008-2011. De totale steekproef omvat meer dan een half miljoen personen.