LSVb en ISO bezorgd over rapport Onderwijsinspectie

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) maakt zich zorgen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Gisteren presenteerde de Onderwijsinspectie een onderwijsjaarverslag waaruit bleek dat de grote focus op het leveren van betere prestaties de toegankelijkheid van het onderwijs onder hoge druk zet.

Steeds meer opleidingen kiezen voor selectie aan de poort of voor een numerus fixus. LSVb-vicevoorzitter Eduard Schmidt: “Het is belangrijk dat iedereen met het talent en de motivatie hoger onderwijs kan volgen. Nu komt dit in gevaar.”

Naast de druk op de toegankelijkheid, is de LSVb ook geschrokken van de studenttevredenheid over docenten. Zo vindt twintig procent van de hbo-studenten hun docenten onvoldoende inspirerend. Daarnaast zijn studenten ook ontevreden over de betrokkenheid van docenten en de begeleiding en feedback die ze krijgen van hun docenten. Schmidt: “Volgens de inspectie moet de kwaliteit van docenten omhoog. Het is nu aan de minister, hogescholen en universiteiten om daar werk van te maken.”

ISO
Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is bezorgd over de toegenomen druk om betere prestaties te leveren. “Het verbeteren van de onderwijskwaliteit moedigen wij ontzettend aan”, aldus voorzitter Ruud Nauts. “De manier waarop de prestaties gemeten worden echter niet.” Het streven om het rendement te verhogen leidt onder meer tot aanvullende toegangseisen, het ophogen van het BSA of een BSA in latere jaren van de opleiding. Rendement is een indicatie, het mag geen doel op zich zijn. Nauts: “De toegankelijkheid van het onderwijs is onherroepelijk in het geding. Hogere eisen worden gesteld, zonder dat de kwaliteit van het aanbod en de begeleiding voldoende verbeteren.”

“Een student gaat studeren om zich te ontwikkelen, deze kans moet hij wel krijgen”, aldus de ISO-voorzitter. Instellingen gebruiken nu te pas en te onpas selectie, zonder dat de capaciteit van de opleiding wordt gehaald. Een dergelijke fictieve fixus ondermijnt de toegankelijkheid. Nauts: “Selectie zou de uitzondering moeten zijn, niet de regel.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.