Huurprijs studentenkamers weer gestegen

De huurprijzen van studentenkamers zijn weer verder gestegen, blijkt uit  jaarcijfers van Kamernet. Dat maakt het vinden van een betaalbare kamer nog lastiger.

In 2013 waren kamers gemiddeld 1,4 procent duurder dan in 2012. Een student betaalde in 2012 een gemiddelde huurprijs van 415 euro voor een kamer. In 2013 lag dit bedrag op ruim 420 euro voor een kamer. Het is geen enorme stijging, maar ligt wel vér boven de aanvullende beurs van 279 euro per maand die een uitwonende student ontvangt. Met een huurprijs van maar liefst 538 euro voor een kamer, is onze hoofdstad voor studenten het duurste om in te wonen. Per vierkante meter betaal je in Amsterdam een bedrag van ruim 23,70 euro, terwijl het gemiddelde op zo’n 18,53 euro ligt.

Utrecht snelste stijger

De stijging van de gemiddelde huurprijs was het hoogst in Utrecht. Hier gingen de huurprijzen maar liefst met 4,63 procent omhoog. Utrecht kent dan ook een structureel tekort aan studentenwoningen. Ook Amsterdam kampt met een tekort aan studentenwoonruimte maar hier steeg de gemiddelde huurprijs ‘slechts’ met 1,41 procent.

In Rotterdam, Groningen en Eindhoven daalde de gemiddelde huurprijs juist ten opzichte van 2012. Deze steden kennen geen échte kamernood, al sluit het aanbod van studentenkamers niet volledig aan op de vraag.

Meer aanbod
Wel komt er steeds meer woonruimte voor studenten bij. Uit de cijfers van Kamernet blijkt dat het aanbod van studentenkamers het afgelopen jaar met maar liefst 13 procent is gestegen ten opzichte van 2012. Toch hangt het maar net af van de stad. Wil je perse snel op kamers, dan zit je in Tilburg goed. Het kameraanbod is hier in 2013 met 20,3 procent flink toegenomen. Met 19 procent is ook het aanbod in Amsterdam sterk gegroeid.

De vraag naar woonruimte is daar alleen nog steeds vele malen groter. De Landelijke Studenten Vakbond blijft zich hard maken voor voldoende betaalbare kamers voor studenten. “Ondanks dat het aanbod stijgt, blijven grote tekorten bestaan. Dat verschilt erg per stad, maar in Utrecht of Amsterdam is het vinden van een kamer een onmogelijke opgave. Huisbazen hebben vrij spel en vragen woekerprijzen voor een klein zolderkamertje”, geeft Jorien Janssen, voorzitter van de LSVb aan. “Het zou goed zijn als deze huisjesmelkers harder worden aangepakt. We zien veel kansen in ombouw van leegstaande panden om de kamernood op te lossen. Op dit moment worden vooral grote, zelfstandige complexen gebouwd, terwijl betaalbaarheid voor een student belangrijker is”.

Zowel in 2012 als in 2013 betaalde een student gemiddeld 18,50 euro per vierkante meter woonoppervlakte. Ook de gemiddelde grootte van een studentenkamer bleef in de meeste steden stabiel. Zowel in 2012 als in 2013 woonde de Nederlandse student op zo’n 22,5 vierkante meter.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.