Faculteitsraad: open dagen botsen met tentamenweek

Studenten bij de faculteit Sociale Wetenschappen zullen ook in de toekomst waarschijnlijk twee tentamens binnen 24 uur voor hun kiezen krijgen. Dat is niet te voorkomen, doordat ook in oktober de tentamenweek gelijk valt met de bachelorvoorlichtingsdagen. Op de open dagen moeten alle zalen vrijgehouden worden voor de werving van nieuwe studenten, iets wat de roostermakers hoofdbrekens kost.

Dat bleek bij de faculteitsraad. Fractie Stimulus opende eerder een meldpunt waar studenten hun klachten kwijt konden over de opeenvolgende tentamens. Bij Tilburg University is afgesproken dat ernaar wordt gestreefd dat er tussen twee tentamens minstens één rustdag zit, waardoor studenten hun hoofd beter leeg kunnen maken. Het gaat vaak fout, blijkt uit de inventarisatie. “Van de negentien getentamineerde vakken in de bachelor vielen er elf binnen 24 uur, bijna zestig procent,” aldus studentenraadsfractie Stimulus, die vindt dat de bachelorvoorlichtingsdagen niet ten koste mogen gaan van de voorzieningen voor de student. Het ging onder meer mis bij MTO-B en sociale psychologie, MTO-B en sociale vraagstukken, MTO- D en cultuur, gezondheid en sport en MTO-D en ontwikkelingsstoornissen.

Arno van der Avort, beleidsdirecteur bij het Education and Research Institute (ERI) van de faculteit erkent dat het vaak fout gaat. Over de exacte cijfers werden faculteitsraad en ERI het echter niet eens. Het ligt er ook aan of je twee botsende vakken als twee incidenten of als één incident telt. Hoe je ook telt, uit de uitleg van Van der Avort bleek dat ook in oktober studenten waarschijnlijk meerdere tentamens binnen 24 uur voorgeschoteld zullen krijgen.

Volgens de beleidsdirecteur is het een streven en geen regel dat twee tentamens binnen 24 uur verboden zijn. “Als die regel er wel was, hadden we de tentamens niet kunnen plannen. Door de voorlichtingsdag hadden de roostermakers opeens een vrijdagmiddag minder. Dat werd pas laat duidelijk. Waarom weet ik niet, je zou zeggen dat de data van de voorlichtingsdagen allang bekend waren. In oktober doet hetzelfde probleem zich voor.”

Volgens Van der Avort is wel aan de roostermaker gevraagd geen tentamens te plannen op twee opeenvolgende dagdelen. “Ik vind een avondtentamen, gevolgd door een ochtendtentamen volstrekt onacceptabel. Wij plannen alleen de dagen, de afdeling Student Services plant de uren. We hebben expliciet gevraagd geen ochtendtentamen na een avondtentamen te plannen, maar dat verzoek is wegens een tekort aan zalen niet gehonoreerd. Dan blijven er vier tot vijf situaties over, waarbij studenten wel meerdere tentamens moesten maken binnen 24 uur, maar niet op opeenvolgende dagdelen. In één geval zat er bijvoorbeeld 21,5 uur tussen. We hebben tot nu toe niet expliciet geprobeerd dat uit te sluiten.”

Volgens de faculteitsraad vinden onder meer studenten met een mentale beperking het heel lastig zich op te laden voor een nieuw tentamen. Ook studenten met een eigen onderneming en topsportende studenten zouden klagen. Van der Avort wil met de roostermaker bespreken dat 24 uur ook echt 24 uur is, zo gaf hij aan. “Maar als wij van tevoren opdracht krijgen dat te vermijden hebben we een probleem. We hebben maar één week om de tentamens te plannen. Als we dan ook nog een middag kwijt zijn vanwege de open dagen, is er geen houden meer aan. Er moet echt iets aan gebeuren, maar dat kunnen wij niet zelf doen. Het valt buiten onze bevoegdheid. De open dagen zijn ook ontzettend belangrijk, en die moeten in de schoolvakanties gehouden worden. Er lijken sterk tegengestelde belangen te zijn. Op hoog niveau zal afgesproken moeten worden dat in de tentamenweek geen bachelorvoorlichtingsdagen plaats vinden. Het probleem is al centraal aangekaart en met de rector besproken. ”

Gevraagd naar een reactie rondom de stand van zaken laat rector magnificus Philip Eijlander echter weten het probleem niet te kennen. “Het beleid is inderdaad om te vermijden dat er twee tentamens binnen 24 uur vallen. Ik ben zelf niet op de hoogte van een verzoek om de voorlichtingsdagen te verschuiven.”

Van der Avort laat vervolgens aan Univers weten dat de informatie die bij de faculteitsraad is gegeven achteraf onjuist was. “Ik heb mij vergist, realiseer ik me inmiddels. Het is door faculteitsdirecteur Hans Dieteren een keer in het Directeuren Overleg (DO) aan de orde gesteld, nadat wij hadden gehoord dat we de vrijdag  in de bewuste week geheel voor de Open Dagen vrij moesten houden. Of er naar aanleiding van dat DO iets is ondernomen, is mij niet bekend. Ik heb er zelf niets meer van gehoord. Het is dus nog niet officieel besproken met het CvB. Dat zou naar mijn mening wel gedaan moeten worden”

Op haar beurt zegt de faculteitsraad tegen Univers ervan uit te gaan dat ze over de kwestie nog geïnformeerd wordt door het Management Team (MT) en dat de raad het MT er anders aan zal blijven herinneren.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.