GL en D66 geven bijna toe aan leenstelsel
Geld ontvangen voor je studie behoort binnenkort tot het verleden. Volgens De Volkskrant zitten de onderhandelingen tussen het kabinet en oppositiepartijen GroenLinks en D66 in de laatste, beslissende fase.
Om de twee onwelwillende partijen te overtuigen moeten wel wat concessies worden gedaan. Het kabinet trekt daarvoor een bedrag uit van 200 tot 300 miljoen euro, bedoeld om studenten uit minder rijke gezinnen te compenseren. De kogel die de studiefinanciering om gaat leggen vliegt als alles goed gaat deze week nog door de kerk.
Het kabinet heeft GroenLinks en D66 in de Eerste Kamer nodig om het plan er door te drukken. Vooral voor GroenLinks was het ‘sociale’ leenstelsel nog niet sociaal genoeg, omdat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs in het geding is. Een aantal aanpassingen moet dit ondervangen. Naast het compenseren van minder bedeelde studenten, verlengt het kabinet ook de aflostijd en hoeven alumni pas te gaan aflossen als ze het minimumloon verdienen. Op dit moment klopt DUO al aan als iemand op bijstandsniveau zit.
De ov-chipkaart zit ook nog op de schopstoel. De coalitie wil er het liefst vanaf, maar de oppositie werkt daar niet aan mee. Waarschijnlijk blijft een uitgedunde vorm van het plastic vervoersbewijs bestaan. De Landelijke Studenten Vakbond schreef bij monde van voorzitter Jorien Janssen vorige week nog op haar site dat de ov-kaart ‘geen wisselgeld’ is: “Het is positief wanneer we de ov-studentenkaart behouden, maar niet meer dan een sigaar uit eigen doos. Met een leenstelsel moeten studenten zich alsnog tot over hun oren in de schulden steken om onderwijs te volgen.” Om te protesteren tegen het nieuws van vandaag staat de vakbond tussen 12.00 en 13.00 uur met een ‘Kop van Jet’ op het plein in Den Haag.