Studiefinanciering sneuvelt

De regering heeft een akkoord bereikt over het afschaffen van de studiefinanciering. In plaats van stufi komt een leenstelsel dat door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een ‘studievoorschot’ genoemd wordt. De maatregel moet 1 miljard euro vrij maken die grotendeels in het onderwijs geherinvesteerd wordt. Minister Bussemaker noemt het de grootste hervorming in het onderwijs sinds dertig jaar.

De steun van oppositiepartijen GroenLinks en D66 was nodig om het plan door de Eerste Kamer te loodsen. De partijen gingen na lang overleg overstag. Om studenten te compenseren voor het verlies van de studiefinanciering wordt de aflostermijn van de studieschuld verlengd van 15 naar 35 jaar. Daardoor dalen ook de maandlasten: volgens het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen van twaalf naar vier procent van het maandinkomen. Afbetalen moet vanaf het minimumloon, voorheen was dat het bijstandsniveau. Ook wordt het reisrecht uitgebreid: mbo-studenten onder de achttien jaar krijgen in de nieuwe plannen ook een ov-kaart. Het Ministerie wil voorkomen dat studenten en masse in de spits gaan treinen. Dat wordt gedaan door colleges buiten spitstijden te plannen.

“Studeren loont: iemand die aan een hogeschool of universiteit studeert, verdient later gemiddeld anderhalf tot twee keer zoveel als een leeftijdsgenoot die geen hoger onderwijs heeft genoten. Ook de samenleving als geheel profiteert van een goed opgeleide bevolking. Het is dan ook redelijk om de lasten te verdelen: het grootste deel van de studie wordt betaald door de overheid (ca €6500 per student per jaar), voor een deel betaalt de student mee. Dat deel wordt met de introductie van het studievoorschot iets groter maar daar krijgt de student wel iets voor terug: beter hoger onderwijs. Hiermee krijgen we een eerlijk, rechtvaardig, doelmatig en toekomstbestendig studiefinancieringsstelsel,“ aldus het Ministerie in een persbericht.

Om er voor te zorgen dat de extra investering goed besteed wordt, krijgen studenten en medewerkers van universiteiten instemmingsrecht over de begroting van de onderwijsinstellingen waar zijn aan verbonden zijn. Daarnaast wordt de beurs voor gehandicapte of chronisch zieke studenten uitgebreid.

Reactie LSVb
De Landelijke Studentenbond, LSVb, laat in een reactie weten zich ‘ernstig zorgen’ te maken. Jorien Janssen, voorzitter van de LSVb: “Het is onvoorstelbaar hoe de overheid tegen beter weten in jonge mensen in de schulden jaagt.” Afgestudeerde studenten hebben gemiddeld een schuld van 15.000 euro, schrijft de bond. Met dit voorstel moet de student hier nog eens €15.000 bij optellen. Janssen: “Minister Bussemaker zet hiermee de verdubbelaar in op de schulden van de student.” De langere afbetaaltermijn is geen voldoende, compenserende maatregel, vindt de bond. “De rente op de schuld loopt namelijk al deze jaren gewoon door. Studenten die weinig verdienen zijn daardoor veelal tot hun zestigste bezig met afbetalen.”

Het verhogen van de aanvullende beurs is een ‘wassen neus’ meent de bond: “Studenten moeten eerst 280 euro inleveren, en krijgen vervolgens 100 euro terug. Iedereen die kan rekenen ziet hoeveel studenten erop achteruit gaan.”

De studentenbond is een petitie begonnen op krijgiknogstufi.nl. De vakbond hoopt dat van de plannen wordt afgezien: “Hiermee beperken D66 en GroenLinks samen met de minister de toegang tot het hoger onderwijs. Dat is onacceptabel,” besluit Janssen.

De maatregelen gaan op 1 september 2015 in voor nieuwe bachelor- en masterstudenten.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.