Een ranking die geen ranking is
Al jaren klagen universiteiten over de diverse ranglijstjes die jaarlijks gepresenteerd worden zoals de Times Higher Education en de Shanghai Ranking. Grote universiteiten als Oxford, MIT en Harvard domineren de lijstjes, iets wat ze vooral te danken zouden hebben aan de citatie-scores en aantal publicaties. Het antwoord daarop moet komen van een EU-project, de U-Multirank.
Onderzoekers van het Center for Higher Education Policy Studies (CHEPS) van de Universiteit Twente ontwikkelden samen met het Duitse Centre for Higher Education (CHE) de ranking die in mei gelanceerd is.
Het grote verschil met de andere rankings: de U-Multirank is eigenlijk helemaal geen ranglijst. Er komt geen winnaar uit, noch is duidelijk wie tweede, derde enzovoorts is. De makers willen geen winnaars aanwijzen, de ene opleiding van een universiteit is immers beter dan de andere opleiding, datzelfde geldt voor departementen.
Bezoekers van U-Multirank kunnen via een soort van cafetariamodel zelf kiezen welke elementen ze willen vergelijken. Zo is er bijvoorbeeld de keuze tussen universiteiten met een sterke internationale focus of niet, universiteiten die veel onderzoek doen of niet, de omvang van de instelling en de vraag of de universiteit een regionale focus heeft. Afhankelijk van de wensen, komen er een aantal te vergelijken universiteiten uit de bus, waarna weer op land verder gezocht kan worden.
Vooralsnog beperkt de U-Multirank zich tot vier gebieden; physics, electrical engineering, mechanical engineering en business. Logischerwijs doet Tilburg als alfa/gamma-universiteit alleen in de laatste categorie mee. Andere vakgebieden worden de komende jaren toegevoegd. Studenten die nu dus bijvoorbeeld rechten of psychologie willen gaan studeren, kunnen de specifieke opleidingen niet vergelijken, maar kunnen wel de resultaten van de universiteiten als geheel vergelijken.
Opvallend is dat van Tilburg wel statistische informatie beschikbaar is zoals de student-staffratio, het aantal studenten dat op tijd afstudeert en het niveau van de academische staf (wel/niet gepromoveerd). Over het contact met docenten, de faciliteiten in de bieb en kwaliteit van de lessen wordt echter geen informatie gegeven. Dit komt doordat TiU niet heeft meegewerkt aan de student-enquête die bij de ranking hoort. Peter Maarleveld, beleidsmedewerker van TiU: “Tilburg doet al mee met de Nationale Studenten Enquête (NSE). Met de uitkomsten daarvan verbeteren we ons onderwijs. Als we studenten vragen een tweede enquête in te vullen heeft dat mogelijk nadelige consequenties voor de hoogte van de respons en de representativiteit van de NSE-resultaten. Dat willen we voorkomen. Via de VSNU willen we aan U-Multirank voorstellen de NSE-gegevens als alternatieve bron te gebruiken.” Het is nog onduidelijk of Tilburg volgend jaar wel met de student-enquête meedoet. “Dat moeten we nog bekijken.”
De U-Multirank wordt tot 2017 gefinancierd met Europees geld, het is de bedoeling dat na die datum een onafhankelijke partij het overneemt.