Wat zou jij doen met 19 miljoen? (1)
Dag stufi, hallo extra geld voor onderwijs. Wat moet TiU doen met die investering? Univers vroeg het Milou Tholen, secretaris van studentenfractie SAM.
[singlepic id=1746 w=320 h=240 float=]
Het slechte nieuws: de studiefinanciering gaat eraan. Regeringspartijen PvdA en VVD spraken met D66 en GroenLinks af dat er een leenstelsel komt. ‘Gratis geld’ is er niet meer bij. Wie vanaf september 2015 aan zijn studie begint, moet zijn basisbeurs gaan terugbetalen.
Het goede nieuws: daardoor houdt het kabinet uiteindelijk tot 1 miljard per jaar over, zo verwachten Rutte en consorten. Dat geld gaat naar het hoger onderwijs. Univers rekende alvast op de achterkant van een bierviltje uit hoeveel TiU daarvan krijgt. Als we uitgaan het huidige studentenaantal, komen we op een zak geld van 19 miljoen die richting Tilburg gaat. De vraag aan verschillende TiU’ers: wat doen we daarmee?
Milou Tholen, secretaris van de studentenfractie SAM in de Universiteitsraad, weet het wel: extra docenten aantrekken, zodat er meer tijd is om te innoveren. Milou hoort van haar docenten dat ze er nu niet aan toekomen nieuwe onderwijsmethodes uit te proberen. “Terwijl ze aangeven dat ook zij het weinig uitdagend vinden als zij vooral zenden en studenten ontvangen, zoals in klassieke hoorcolleges.”
“Docenten zouden studenten ook moeten betrekken bij hun onderzoek.”
Milou ziet meer in interactief onderwijs. “De universiteit wil een ‘academia’ zijn, waar studenten en docenten met elkaar in discussie gaan. Dan leer je meer. Docenten zouden studenten ook moeten betrekken bij hun onderzoek. Vertellen waar ze tegenaan lopen, zodat studenten mee kunnen denken. Zo krijgen studenten op een andere manier inzicht in hun vakgebied.” Extra tijd en geld voor docenten dus: 7 miljoen. En laat ze daarvan ook meteen een goede cursus Engels doen. Sommige docenten kunnen die zeker gebruiken.
Milou maakt ook geld vrij voor een beter Blackboard en goede faciliteiten. “Denk aan de temperatuur en het klimaat in collegezalen en het tekort aan werkplekken in tentamentijd.” Maar belangrijker nog: een goede aansluiting tussen studie er arbeidsmarkt. Milou ziet graag gastcolleges van mensen uit de praktijk, en de mogelijkheid tot stages bij iedere opleiding. “Als je de kennis meteen toepast, blijft die beter hangen.”
De 19 miljoen van Milou
7 miljoen Meer docenten en tijd voor kwaliteitsverbetering
3,5 miljoen Betere digitale leeromgeving
3 miljoen Optimale faciliteiten (goede onderwijszalen, goede werkplekken)
2 miljoen Kleinschalig interactief onderwijs
2 miljoen Koppeling met arbeidsmarkt (gastcolleges, stagebegeleiders)
1,5 miljoen Twee instroommomenten voor alle masters
Morgen de 19 miljoen van Jan Jaap de Ruiter, universitair docent bij Algemene Cultuurwetenschappen.