Overleg CAO vastgelopen
Het overleg over de CAO bij Nederlandse universiteiten is vastgelopen. Bonden en werkgevers werden het niet eens over reductie van het aantal tijdelijke contracten. Dat percentage ligt bij docenten nu bijvoorbeeld gemiddeld op 55 procent. De bonden wilden dit stapsgewijs terugdringen, maar volgens de VSNU is er geen enkele ruimte.
Volgens FNV-onderhandelaar Jan Boersma zit het overleg muurvast. De bonden lieten eerder hun eis voor loonsverhoging met drie procent al vallen en waren bereid akkoord te gaan met een incidentele uitkering voor het personeel. In ruim daarvoor moest het aantal tijdelijke contracten teruggdrongen worden, het eerste jaar met tien procent.
Boersma: “Er blijkt geen ruimte zijn om zelfs die eerste stap te zetten. Er was geen mandaat vanuit het Algemeen Bestuur van de VSNU om deze afspraak te maken. We hebben het overleg daarom afgebroken. We hebben wel een laatste appèl gedaan om te kijken of er toch niet iets mogelijk is.”
Indien er dit jaar geen nieuwe cao komt, blijft de oude cao van kracht die van 2011 tot 31 december 2013 liep. De bonden moeten dan wel gaan onderhandelen over een nieuwe cao voor 2015 en verder. Boersma ziet hierbij kansen. “De nieuwe Wet en zekerheid komt eraan. De werkgevers zullen wel met ons in gesprek moeten gaan over de mogelijkheden.”
Met de eis voor een stijging van het aantal vaste contracten, staan de bonden lijnrecht tegenover de universiteiten. Zo wil Tilburg University juist meer flexibilisering.