Mail over bezuinigingen naar personeel TiSEM

Aanstaande donderdag is er strategiebijeenkomst van Tilburg School of Economics and Management (TiSEM). Dat blijkt uit een e-mail die onder andere aan medewerkers van onderzoeksinstituut centER is gestuurd. Lex Meijdam, decaan van TiSEM: “Er zit wel urgentie achter, maar het is nadrukkelijk gekoppeld aan ambitie.”

Over de inhoud en aanleiding van de bijeenkomst wilde Meijdam niets kwijt: “Het past in de begrotingscyclus. We zitten aan het begin van het begrotingsproces. Dit is een goed moment.” De uitnodiging leest als volgt:

“Tijdens deze bijeenkomst bespreken we de uitdaging waar TiSEM voor staat: hoe kunnen we onze strategische ambities realiseren en er tegelijkertijd voor zorgen dat inkomsten en uitgaven in balans zijn? Een teruglopend marktaandeel in studenten en achterblijvende externe inkomsten dwingen ons tot het nemen van een aantal hervormings- en bezuinigingsmaatregelen. Voor een belangrijk deel passen deze maatregelen in de lijn die we met de TiSEM strategienota 2014-2017 hebben ingezet om het verdienmodel van de faculteit te versterken; we zullen echt in rap tempo actiever en succesvoller moeten worden in het werven van studenten en externe middelen. We ontkomen er echter niet aan om ook een aantal versoberingsmaatregelen te treffen.”

Meijdam ontkent dat de vergadering iets te maken heeft met de petitie van hoogleraren, die voor de helft afkomstig zijn van de economische faculteit. De aanleiding is volgens Meijdam ‘nieuwe informatie in relatie met het budget en de studentenaantallen’, maar de faculteit draait

Voor de rest wil Meijdam niet vooruitlopen op de zaken. “Op 26 juni zal ik een en ander verder toelichten. Uiteraard is er tijdens de bijeenkomst volop ruimte voor het stellen van vragen en discussie.”

Financieel zwaar weer?
In de conceptbegroting van 2013 draaide TiSEM voor het eerst sinds jaren weer kostenneutraal. Voor 2014 tot en met 2017 werd een positief exploitatieresultaat begroot. Echter – zo schreef de faculteit – is ‘de begroting gebaseerd op een stabiele studenteninstroom’.

En juist die instroom staat onder druk, blijkt uit telbestanden van Studielink. Hoewel er op de peildatum (7 juni) vijf studenten extra instromen op de economische faculteit, daalt het marktaandeel aanzienlijk: het aantal instromers in andere, vergelijkbare opleidingen stijgt – in vergelijking tot dezelfde datum vorig jaar – met 427 studenten.

Vorig jaar steeg sinds de peildatum het aantal vooraanmeldingen op de faculteit nog met 46 studenten, blijkt uit het jaarverslag. Het is onbekend hoeveel dit nu nog gaat stijgen, omdat de laatste aanmelddatum sinds dit jaar op 1 mei ligt. Dat komt door de wet Kwaliteit in Verscheidenheid, dat, zo zegt de minister, de ‘juiste student, op de juiste plek’ moet krijgen. Daarmee wordt uiteindelijk het studierendement verhoogd. Het stuk van de lumpsum-taart van Tilburg University slinkt dus.

Een dalende instroom in de bachelor is financieel nadelig: de overheid bekostigt het Hoger Onderwijs op basis van het aantal inschrijvingen en het aantal uitgereikte bachelor- en masterdiploma’s. Een laag bachelorrendement is daarbij extra nadelig, want het rijk betaalt alleen voor studenten zonder studievertraging.

Daarnaast zijn er prestatieafspraken gemaakt met het ministerie. waar zeven procent van de totale onderwijsbegroting heen gaat. Zo moet volgend jaar 65 procent van de studenten die doorstuderen na het eerstejaar in vier jaar afstuderen. Voor de lichting uit collegejaar 2009/2010 lag dit voor heel Tilburg University op 51 procent, blijkt uit het jaarverslag 2013.

In hoeverre deze cijfers op schema liggen voor TiSEM is niet bekend.

De strategiebijeenkomst vindt plaats op 26 juni van 11.00 tot 12.30 uur in DZ-002.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.