Onvoldoende voor 26 universitaire opleidingen geesteswetenschappen
13 procent van de opleidingen in de Geesteswetenschappen is onder niveau. Van de 212 universitaire bachelor- en masteropleidingen in de Geesteswetenschappen die opnieuw moesten worden geaccrediteerd, zijn er 26 onvoldoende bevonden door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). In Tilburg zijn zeven opleidingen beoordeeld. Zes daarvan voldoen aan de maat, alleen Theologie & Religiewetenschappen (internationale masterprogramma Christianity and Society) scoort een onvoldoende.
Christianity and Society krijgt een onvoldoende omdat het eindniveau bij een kwart van de masterscripties onder de maat is. De commissie baseert zich op de acht bestudeerde scripties die tot nu toe binnen het programma geschreven zijn. Twee daarvan zijn onvoldoende.
Een terugkerend probleem bij meerdere scripties is dat herhaaldelijk sociaalwetenschappelijke methoden en technieken gebruikt werden die tijdens de masteropleiding niet zijn aangeleerd en door de scriptiebegeleiders ook niet zijn getoetst. Ook was bij meerdere scripties de vraagstelling niet concreet genoeg of werd zij niet goed geoperationaliseerd in de verdere uitwerking.
In totaal krijgen dus 26 opleidingen Geesteswetenschappen een onvoldoende. De meeste onvoldoendes zijn gevallen bij de Universiteit Maastricht (6), de Universiteit Utrecht (4), de Universiteit van Amsterdam (4), de Rijksuniversiteit Groningen (4), de Vrije Universiteit Amsterdam (3) en de Universiteit Leiden (2). De situatie is niet zo ernstig dat er ergens deuren dicht moeten, alle opleidingen krijgen twee jaar om het niveau te verbeteren.
Toch is NVAO-voorzitter Anne Flierman bezorgd over de slechte scores. “Het probleem zit vooral in het eindniveau. Daarnaast kwamen onvoldoendes voor bij het academisch gehalte, de samenhang tussen programmaonderdelen of het functioneren van de examencommissie. Dit beeld is niet goed.”
Opvallend is dat alle Tilburgse studenten vrijdag al een mail kregen van het faculteitsbestuur, waarin wordt voorgesorteerd op de slechte situatie bij Geesteswetenschappen.
Herman de Regt, vice-decaan Onderwijs schrijft daarin: “Een dezer dagen zal NVAO een persbericht uitbrengen over de visitatie en heraccreditatie van geesteswetenschappelijke opleidingen in Nederland. Het lijkt er op dat NVAO daarin een kritisch geluid laat horen over de opleidingen in het domein Geesteswetenschappen. Het CvB zal indien daar aanleiding toe is, reageren namens de gehele TiU gemeenschap, in overleg met de zusterinstellingen en VSNU. Ook het DLG (Disciplineoverleg Letteren en Geschiedenis) zal reageren. Het Faculteitsbestuur wil u met dit bericht voorbereiden op eventuele ophef in de media en daarnaast aan u allen vragen terughoudend te zijn in uw communicatie over dit onderwerp. Niet alleen omwille van collegiale steun voor onze zusterfaculteiten, maar ook omdat nadelige beeldvorming over het gehele domein mogelijk een weerslag heeft op afzonderlijke faculteiten en opleidingen. Een zorgvuldige en afgewogen communicatie draagt bij aan een reductie van eventuele negatieve effecten.”
De Regt was gisteren en vanochtend niet bereikbaar voor een toelichting op deze mail.