Bestuurders hoger onderwijs moeten groot deel salaris inleveren
Bestuurders in het hoger onderwijs moeten in de toekomst dertig procent van hun salaris inleveren. Momenteel mogen ze 230.474 euro per jaar verdienen (130 procent van een ministersalaris), een maatregel waar jaren over gediscussieerd is. In de toekomst worden ze verder gekort en wordt hun salaris gereduceerd naar 169.245 euro (100 procent van ministersalaris), inclusief onkosten en pensioenbijdragen. Dat blijkt uit een brief die door het Ministerie van Binnenlandse Zaken naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Als de wet wordt aangenomen door de Tweede Kamer en Senaat krijgen bestuurders die al zitten een aantal jaar de tijd om salaris in te leveren, nieuwe bestuurders moeten meteen aan de nieuwe norm voldoen.
De bestuurders van Tilburg University verdienen momenteel 207.598 euro (Becking, 2013) en 207.411 euro (Eijlander, 2013). Ze zitten daarmee ruim onder de huidige WNT-norm van 130 procent, maar niet onder de norm van 100 procent. De zittingstermijn van beide bestuurders loopt echter in 2016 af, waardoor ze (tenzij verlengd) waarschijnlijk niet met de nieuwe regels geconfronteerd gaan worden.
Er kunnen overigens wel uitzonderingen gemaakt worden op de regel, bijvoorbeeld als er anders geen geschikte kandidaten gevonden kunnen worden.
De Raad van State heeft flinke kritiek op het plan. Over de WNT die in 2013 in werking trad is meer dan tien jaar gediscussieerd, zo stelt ze. Er zijn nog geen gegevens beschikbaar over de effecten en het is de Raad niet duidelijk waarom het kabinet de norm nu al verder aanscherpt.