Universiteit van Maastricht doet aangifte na bedreiging medewerkers

Universiteit van Maastricht doet aangifte na bedreiging medewerkers

De universiteit van Maastricht (MU) heeft aangifte gedaan nadat diverse medewerkers zijn bedreigd in verband met proeven op labradors. Eerder deze week besloot de universiteit om de dierproeven op te schorten, omdat er veel kritiek volgde. Fons Elbersen, woordvoerder van de MU: “We zijn een kwetsbare organisatie en nemen de bedreigingen heel serieus.”

De universiteit van Maastricht stapte dit weekend naar de politie nadat er een aantal anonieme dreigementen zijn binnengekomen. “We zijn door vijf personen anoniem bedreigd. Ik kan niet zeggen wie er bedreigd zijn, daar ga ik geen uitspraken over doen. Maar het waren serieuze dreigementen en er werd ook gedreigd met brandstichting.”

MU kwam eerder in het nieuws toen onderzoekers proeven wilden gaan uitvoeren met 39 labradors. De beesten zouden een pacemaker krijgen die hartfalen opwekt. Een groot deel van de dieren zou door deze experimenten overlijden. De Anti-Dierenproeven Coalitie (ADC) startte een actie en zamelde 100.000 handtekeningen in. De universiteit besloot vervolgens om de proeven op te schorten.

Woordvoer Elbersen benadrukt dat de universiteit nooit de pers heeft opgezocht. “We willen niet met modder gooien en ik roep niet dat de ADC achter deze bedreigingen zit, maar door alle media-aandacht is er wel een klimaat gecreëerd waarin mensen ons ernstig zijn gaan bedreigen. Door aangifte verminderen wij deze kwetsbaarheid.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.