Gedrag op social media is geen generatieprobleem
Jongeren van nu zouden roekeloos omgaan met hun privacy op internet, dat past nu eenmaal bij de zogenaamde Facebook-generatie. Een riskante gedachte, die bovendien niet klopt, zo stelt Wouter Steijn (Tilburg University) in zijn promotieonderzoek. Het roekeloze gedrag van jongeren is een probleem dat hoort bij een ontwikkelingsfase; het is niet zozeer een generatiekwestie.
Steijn deed onderzoek naar het verschil in omgang met privacy op social media tussen jonge en oudere mensen. Hij hield enquêtes onder 1720 internetgebruikers tussen de 12 en 87 jaar. Uit de antwoorden bleek dat hun gedrag op social media vooral wordt bepaald door behoeften die horen bij hun ontwikkelingsfase. “Adolescenten zijn bezig met vrienden maken en het vormgeven van hun identiteit”, vertelt Steijn. “Ouderen hebben die behoefte minder, zij zijn meer bezig met de controle over hun data.”
De onderzoeker verwacht dat naarmate mensen ouder worden, ze ook meer behoefte krijgen aan privacy. De heersende gedachte dat de ’Facebook-generatie’ structureel minder waarde hecht aan online privacy, is dus riskant. “De onderliggende gedachte is dat de ontspannen houding van jongeren ten aanzien van privacy hoort bij hun generatie en dus niet meer verandert. Door dat idee kunnen wetgevers en aanbieders van social media gaan denken dat privacy ook niet langer beschermd hoeft te worden. Zo is er op een gegeven moment geen keuze voor privacy meer mogelijk.”