Balkenendenorm omzeilen? Gewoon doen!

Het is voor onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en andere (semi)publieke diensten kinderlijk eenvoudig om de beloningscode van de overheid te omzeilen. Topmanagers kunnen tienduizenden euro’s meer verdienen dan de Balkenendenorm. “Maatschappelijk gezien zeer onwenselijk”, zegt onderzoeker Michael Visser van Tilburg University.

Topfunctionarissen in genoemde sectoren mogen niet meer verdienen dan 130% van een premierssalaris. Per 1 januari gaat de norm zelfs verder omlaag naar 100% van een ‘gewoon’ ministerssalaris. “Dat plan komt in een vreemd daglicht te staan als je bedenkt dat minister Plasterk tegelijk de achterdeur wagenwijd open zet”, zegt Visser. De onderzoeker is werkzaam bij het Fiscaal Instituut van TiU.

Mandje
Binnen de nieuwe verplichte Werkkostenregeling (WKR) kunnen sommige salariscomponenten simpel buiten de normering van topinkomens blijven. “Het WKR-budget om personeel belastingvrij te belonen bedraagt momenteel nog 1,5% van de fiscale loonsom. Dit budget komt bovenop de zogenoemde gerichte vrijstellingen, waaronder de onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer.” Als het ‘mandje’ van het WKR-budget vol is kan de werkgever daarnaast nog gebruikelijke loonbestanddelen aanwijzen als ‘werkkosten’ en de belastingheffing voor zijn rekening nemen. Dat kan zelfs financieel voordelig zijn voor hogere inkomens.

De minister maakt nu een inschattingsfout door het netto ‘werkkostenloon’ per 1 juli 2014 niet langer te laten vallen onder het beloningsbegrip in de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen (semi)publieke sector (WNT). In zijn blog schrijft Michael Visser: ‘Een topfunctionaris die een gebruikelijke bonus, eindejaarsuitkering of pensioencompensatie krijgt ? welke beloning de werkgever als netto werkkosten aanwijst ? ziet deze beloning niet meer terug in de jaarlijkse lijstjes van grootverdieners van onder andere zorginstellingen en woningbouwcorporaties.’ Met dank aan minister Plasterk kunnen werkgevers in de (semi)publieke sector niet alleen belastingvriendelijk gebruikmaken van de werkkostenregeling, maar hun topfunctionarissen ook blijven belonen boven de Balkenendenorm. Visser besluit: “Het is de wereld op zijn kop. Dat maakt de verdere aanscherping van de Balkenendenorm tot een schijnvertoning.” De ontdekking van Visser heeft inmiddels al geleid tot Kamervragen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.