Start Funeraire Academie
Onderzoekers van Tilburg University en deskundigen uit de uitvaartpraktijk beginnen een Funeraire Academie. Binnen dit landelijk platform willen de partijen kennis opdoen en uitwisselen over rouwrituelen.
“We willen een breder perspectief van ritualiteit en beleving rondom dood, rouw en herdenken in Nederland”, aldus Paul Post, hoogleraar Ritual Studies in Tilburg. Deze rituelen waren traditioneel verbonden met de Kerk. Mede door de ontkerkelijking en onze multiculturele samenleving is dat aan het verschuiven. Dat leidt tot ‘alternatieve’ verschijnselen als thuisaltaartjes, stille tochten en herdenkingsmonumenten langs de weg.
Animo
Bij de officiële lancering op 18 september vindt een inspiratiemiddag plaats: ´Fundamenten van Ritueel: taal, ruimte, handelen’. Sprekers zijn onder meer Paul Post en emeritus hoogleraar taalwetenschap Jan Renkema, over de speciale functie van taal bij rituelen.
Er is veel animo voor de bijeenkomst in Crematorium Tilburg. Laura Cramwinckel, Projectleider Funeraire Academie en alumnus van Tilburg University: “Helaas zitten we helemaal vol, en dat terwijl we eerder al verhuisd waren naar een grotere zaal.” Hieruit blijkt hoezeer het onderwerp leeft. “De individuele, eigen beleving van rouw wordt steeds belangrijker. Ondanks dat mensen intuïtief en persoonlijk omgaan met dood en verlies, is er vaak sprake van een gemeenschappelijk basale ‘grondtoon’. De grote variatie in uitingen die we tegenwoordig zien is niet alleen een gevolg van de veranderende samenleving. “De Nederlandse regels zijn soepel. Daardoor zie je bijvoorbeeld funerair toerisme: onze Oosterburen kiezen voor crematie in Nederland omdat ze dan de as mee naar huis kunnen nemen. Dat kan in Duitsland niet. Ook kennen we inmiddels de mogelijkheid van begraven zonder kist.”
De Funeraire Academie beperkt zich tot onderzoek en heeft geen plannen voor een opleidingsprogramma. In 2015 lanceert zij een internetplatform voor grootschalige kennisverzameling en -uitwisseling. Het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover is één van de deelnemers in de Funeraire Academie. Hun website vind je hier.